shutterstock_OuderwordendeHond

Wat kan fysiotherapie betekenen voor de ouder wordende hond

Iedereen herkent het wel, de grijze snoet, de beetje wazige maar o zo trouwe ogen omringd met grijze haren en een trager kwispelende staart: de ouder wordende hond. Het ouder worden kan verschillende gezondheidsproblemen met zich meebrengen. In dit artikel kijken we naar een aantal van deze symptomen en hoe we onze honden kunnen begeleiden om het zo comfortabel mogelijk te maken.

Veel voorkomende aandoeningen

Artrose

Artrose, ook wel gewrichtsslijtage genoemd, is een veel voorkomende aandoening bij de ouder wordende hond. Het kan in alle gewrichten voorkomen. Vaak wordt het gezien in ellebogen, heupen en in de wervelkolom. Bij artrose nemen de kwaliteit en de dikte van het kraakbeen in het gewricht af en dat zorgt voor een minder soepel gewricht. Artrose is een chronische aandoening, maar er zijn genoeg mogelijkheden om de kwaliteit van leven van de hond optimaal te houden. De uitgeschreven casus is een voorbeeld van wat fysiotherapie kan betekenen bij honden met artrose.

Overgewicht

Overgewicht komt relatief vaak voor bij oudere honden. Dit wordt meestal veroorzaakt doordat de hond wat minder beweegt maar dezelfde hoeveelheid voeding als voorheen krijgt. Soms zelfs wat meer, omdat een oudere hond natuurlijk erg vertederend kan kijken en dan vaak een extra koekje krijgt. Overgewicht kan echter de klachten van bijvoorbeeld artrose of hartklachten verergeren. Ook kan het een rol spelen in het ontwikkelen van diabetes bij de hond. Diabetes, suikerziekte, komt ook regelmatig voor bij de ouder wordende hond. Door een juiste behandeling is het voor een hond mogelijk om een goed, kwaliteitsvol leven te hebben. Fysiotherapie zou ondersteunend kunnen zijn in het opbouwen en onderhouden van conditie en het verantwoord afvallen.

Andere ouderdomsproblemen

Gebitsproblemen komen voor bij honden van alle leeftijden, maar vooral bij de oudere hond. Gebitsproblemen kunnen leiden tot pijnklachten en zelfs tot het verliezen van tanden en kiezen. Gebitsontstekingen kunnen verdere gevolgen hebben voor de lever-, nier- en hartfunctie. Bij tandproblemen kauwen honden meestal minder goed, wat verderop in het darmstelsel tot problemen kan leiden.

Bij de oudere honden kunnen hartproblemen voorkomen, onder andere problemen aan de hartkleppen of aan de hartspier zelf. De dierenarts zal de hartfunctie bij de jaarlijkse controle controleren. Ook nieren kunnen bij een oudere hond minder goed gaan functioneren. Afvalstoffen worden dan minder goed uit het lichaam verwijderd, wat een verzuring van het lichaam kan veroorzaken. De hond gaat vaak meer drinken en meer plassen. De dierenarts kan middels bloed- en urineonderzoek de nierfunctie controleren. Een ongelukje kan bij een oudere hond vaker voorkomen. Bij incontinentieklachten verliest de hond regelmatig kleine beetjes urine, zonder dat hij zich daarvan bewust is. Dit gebeurt bijvoorbeeld in de slaap of bij opstaan. Soms kan met het fysiotherapeutisch behandelen van het bekken en de lendenwervelkolom een positieve invloed uitgeoefend worden op de incontinentieklachten.

Symptomen

Er zijn vele verschillende symptomen die een oudere hond kan laten zien. Door het herkennen van kleine veranderingen in het gedrag en de manier van bewegen kan vroegtijdig preventieve ondersteuning aangeboden worden.

Een kleine opsomming:

  • Verminderd uithoudingsvermogen
  • Problemen met lopen en/of opstaan
  • Trillen met een of beide achterpoten
  • Onzeker op de poten, misstappen maken
  • Moeite met in en uit de auto komen • Slomer dan normaal
  • Vermageren of juist dikker worden
  • Meer of minder eetlust
  • Meer drinken dan normaal
  • Meer plassen en kleine beetjes plassen
  • Ongewenst urineverlies
  • Vachtveranderingen, doffe plekken, kale plekken
  • Stinkende, vettige vacht
  • Verandering in gedrag, zich afzonderen

Dit is slechts een aantal veel voorkomende verschijnselen die honden kunnen laten zien bij ouderdomsklachten. Ouderdomskwaaltjes beginnen vaak met kleine symptomen. Als eigenaar is het dan ook de kunst om deze te zien. Van nature zal de hond vaak verder lopen en zichzelf meer belasten dan wat de hond eigenlijk aan kan. Door de loopafstand te verkorten en bijvoorbeeld een keertje vaker te gaan wandelen, zal de hond zich minder overbelasten. De hersteltijd is bij een oudere hond langer. Wanneer een seniorhond wat meer heeft gedaan dan het gemiddelde, las dan altijd 2 dagen rust in. Dit komt ten goede aan zijn herstel. Wanneer er te snel een grote belasting achteraan komt zal de hond nog niet hersteld zijn, met een grotere kans op het ontstaan van chronische pijn. Ook piekbelasting kan bij een oudere hond voor problemen zorgen. Piekbelasting ontstaat bij korte en intensieve belasting, bijvoorbeeld zonder warming-up flink spelen met een andere hond, een flink stuk rennen of balletjes gooien. Een warmingup door bijvoorbeeld kleine stukjes rustig hard te lopen en wat bochtjes te draaien links- en rechtsom, kan ervoor zorgen dat de hond zijn spieren al wat opgewarmd heeft, waardoor de kans op blessures kleiner wordt. Met zoekspelletjes kan de oudere hond toch voldoende uitgedaagd worden en bezig gehouden worden, zonder hem te veel te belasten.

Tekst: NVFD

 

Het hele artikel lees je in Onze Hond 2019/8. Wil je nooit meer iets missen van Onze Hond? Neem dan een abonnement.

Deel bericht

Bekijk ook