cristian-castillo-73pyV0JJOmE-unsplash

Wat als mijn hond iets van een ander beschadigt?

Je ziet het zo gebeuren: modderige hondenpootjes op een hele dure jas. Of je enthousiaste pup die in andermans huis een vaas omstoot. Ontzettend vervelend, maar het kan natuurlijk gebeuren. Een ongelukje zit, zeker met een jonge hond, in een kleine hoek. In dit artikel vertellen we je meer over hoe je hier het best mee om kan gaan.

Schade gemaakt: wat nu?

Als je trouwe viervoeter schade heeft gemaakt, zit er niet veel anders op dan je hond uit de situatie te verwijderen en aan te bieden om het beschadigde meubel of kledingstuk te vervangen. Als het gaat om een klein bedrag is dit meestal geen probleem. Vaak komen jullie er samen wel uit. Je hond doet het immers niet expres.

Maar als het gaat om kostbare spullen, dan kan dit moeilijker worden. Nog lastiger is het wanneer je hond iemand letsel heeft toegebracht. Als je een aansprakelijkheidsverzekering hebt, kun je vaak een vergoeding krijgen voor de schade of letsel dat je hond heeft veroorzaakt. Zoā€™n verzekering is namelijk niet alleen voor jezelf en gezinsleden: ook schade die je huisdier veroorzaakt, valt onder de dekking. Heb je niet zoā€™n verzekering, dan zul je er in de meeste gevallen zelf voor moeten opdraaien.

Verantwoordelijk voor je viervoeter

Zelfs de braafste honden veroorzaken soms schade. Als dit vaker voorkomt, kan dit ontzettend frustrerend zijn. Met de juiste maatregelen en voorbereiding hoeft dit echter geen langdurig probleem te zijn. Maar wat zijn die maatregelen? En kun je je wel voorbereiden?

Ga op zoek naar de onderliggende reden

Bij een jonge hond is enthousiasme en onbevangenheid meestal de reden voor schade. Vaak gaat dit met de juiste training, en een gezonde portie geduld, voorbij naarmate de hond ouder wordt. Maar is je volwassen hond zowel binnen- als buitenshuis nog steeds niet te houden? Dan is hier vaak een reden voor.

Verlatingsangst of een gebrek aan training zijn de meest voorkomende redenen. Maar ook andere soorten stress, frustratie of verveling hebben veel invloed op het gedrag van je hond. Een hond die niet genoeg beweging en mentale uitdaging krijgt, zal dit zelf gaan opzoeken. Bijvoorbeeld door de bank van je tante eens goed te verbouwen, of aan de haal te gaan met je favoriete jeans. De regel die over het algemeen geldt: een vermoeide hond is een brave hond!

Tips om schade te voorkomen

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Als je weet dat je hond wel eens onstuimig kan zijn, is het dus belangrijk om je hier goed op voor te bereiden. Bijvoorbeeld door het maken van een lange wandeling voordat je bij iemand op bezoek gaat. Het meenemen van een lekker bot of een speeltje kan ook een goede afleiding zijn, zodat je hond niet op zoek gaat naar zijn of haar eigen entertainment.

Is dit een aanhoudend probleem? Neem dan eens contact op met een trainer. Zij kunnen je meer vertellen over de oorzaak van het gedrag en hoe je het aan kan pakken. Met een consequente training kan je je hond weer zonder zorgen mee op stap nemen.

 

 

 

4/5 - (2 stemmen)

Deel bericht

Bekijk ook