shutterstock_627476036

Hondentraining

Fysieke training is belangrijk om je hond gezond, slank en blij te houden. Maar om je hond de best mogelijke kwaliteit van leven te geven, is mentale stimulatie net zo belangrijk.

Kennis hierover neemt toe en vandaag de dag zijn we ons steeds beter bewust van welke gedragsproblemen we kunnen behandelen. Of zelfs kunnen voorkomen door honden mentaal en op een doordachte manier, te stimuleren.

Mentale activatie en stimulatie bij honden

Honden zijn slim en gemaakt om hun brein te gebruiken – en al helemaal hun neus. Te weinig stimulatie hiervan kan leiden tot gedragsproblemen en stress. Dat kan voorkomen worden met behulp van simpele methoden. Alle honden hebben training nodig, ongeacht het ras.

Hondentraining tips

Er is een eindeloze hoeveelheid aan activiteiten die je kunt doen met je hond, alleen of in een groep. Zo is er solo training, privétraining en training voor clubtrainers. Er zijn veel opties, gebruik vooral uw creativiteit. Hoewel niet alle activiteiten bij iedereen passen, zijn er vast activiteiten die je hond wel leuk vindt om te doen.

Voorbeelden zijn:

  • het zoeken van eten in huis of in de tuin
  • gehoorzaamheidstraining
  • een race doen
  • volgen op muziek
  • truc- en behendigheidstraining

Positiviteit training

Veel trainingen promoten tegenwoordig positief leren. Dit betekent dat de hond positief gestimuleerd wordt met de juiste beloningen. De beloningen kunnen zijn: snoepjes, een clicker of het favoriete speeltje van je hond. Als de hond het fout doet, krijgt hij geen straf, maar ga je door met iets anders waar de hond wel in slaagt. Op deze manier is de training altijd een positieve ervaring. Onderzoek wijst ook uit dat dit de meest beste manier van leren op lange termijn is.

Reukvermogen trainen

Het reukorgaan van honden is een paar duizend keer gevoeliger en beter ontwikkeld dan dat van mensen. De interesse van honden voor het gebruik van hun neus kan dan ook gebruikt worden in volgtraining. Maar ook bijvoorbeeld in het te laten zoeken naar iets, bijvoorbeeld voedsel. Je leert een hond om verschillende geuren van elkaar te onderscheiden. Op deze manier leert de politie ook haar honden om de geur van drugs en bommen te herkennen. Als de hond zijn neus gebruikt voor een specifieke taak, krijgt het fantastische mentale training en is het daarna ook gezond uitgeput!

Probleemoplossend vermogen

Je kunt je hond ook trainen door het verschillende soorten problemen op te laten lossen. Veel van deze problemen kun je gemakkelijk thuis uitvoeren, zoals het verstoppen van wat snoepjes in een huisdierenspeeltje, die de hond eruit moet halen. Er is een grote hoeveelheid aan activiteitenspeeltjes met verschillende ontwerpen, die op datzelfde principe gebaseerd zijn. Zelfs tijdens dagelijkse wandelingen kun je richten op probleemoplossend vermogen, door bijvoorbeeld je hond een verkeerde route te laten oplossen of door het een verloren bal te laten zoeken. Je kunt zich ook in het bos verstoppen en je hond je laten zoeken.

Lichaamscontrole trainen

Werken met balans en lichaamscontrole zijn andere eenvoudige manieren om je hond te stimuleren, zolang je het niet blootstelt aan onnodige risico’s. Je kunt je hond bijvoorbeeld op een stronk van een boomstam laten balanceren of met de voorpoten op de stronk laten staan. Je kunt je hond ook leren om tussen je benen te laten zigzaggen. Onder een boomstam in het bos laten kruipen, in plaats van eromheen of er overheen laten lopen, kan ook een goede oefening zijn. Een kleine klodder kaas uit een tube op een boomstam smeren en binnen bereik van de hond plaatsen, kan helpen. Zoals eerder gezegd: van alles is mogelijk. Gebruik vooral je fantasie en creativiteit om je hond te trainen!

Tekst afkomstig van AniCura.nl

Deel bericht

Bekijk ook