Cute,Little,Terrier,Crossbreed,Dog,Looking,Out,A,Window,With

Middel tegen verlatingsangst

Het Evidensia Dierenziekenhuis is een van de onderzoekscentra waar wordt onderzocht of een nieuw middel kan werken tegen verlatingsangst bij honden. Tijdens het onderzoek dat nodig is om dit middel uiteindelijk op de markt te brengen, worden honden die last hebben van verlatingsangst een aantal keer per week alleen gelaten. In de negen weken dat dit onderzoek loopt, krijgt een deel van de honden krijgt het nieuwe medicijn toegediend, een controlegroep krijgt een placebo. 

Volgens dierenarts en specialist gedragsgeneeskunde Valerie Jonckheer, die namens Evidensia bij het onderzoek betrokken is, is verlatingsangst een serieus psychisch probleem, waarvan veel honden last hebben. “Het komt veel vaker voor dan we eigenlijk weten”, zegt Valerie. “Veel baasjes weten niet dat hun hond last heeft van verlatingsangst omdat de symptomen pas optreden als de hond alleen is. De enige manier waarop je het zeker kunt weten, is door je hond te filmen als je niet thuis bent, en te letten op het gedrag.

Valerie legt uit dat er verschillend gradaties in angst zijn. Sommige honden blaffen en huilen, anderen slopen meubels en raken volledig in paniek als ze alleen moeten blijven. Het medicijn dat nu wordt ontwikkeld, onderdrukt de angstgevoelens bij de hond. Een dergelijk middel bestaat al, maar de ontwikkelingen op dit gebied volgen elkaar snel op. Valerie: “Er wordt steeds meer onderzoek gedaan, en dat is geweldig. Dieren kunnen net als mensen psychiatrische aandoeningen ontwikkelen. Ook bij dieren zien we bijvoorbeeld paniekstoornissen, dwangmatige stoornissen en PTSS, net als bij mensen.” 

4.3/5 - (3 stemmen)

Deel bericht

Bekijk ook