Schermafbeelding 2020-05-18 om 14.17.55

Historisch portret: De Franse Bulldog

In oude geschriften, documenten en boeken of op prenten en schilderijen is de geschiedenis van honden vastgelegd. En ook het werk dat ze doen. Meegaan op jacht, het drijven en hoeden van een kudde, het bewaken van huis en haard en het gezelschap houden van de mens. Elke maand gunt ONZE HOND de lezer een inkijkje in de rijke historie van een rashond. Deze maand: de Franse Bulldog.

Franse charmeur met vleermuisoren

De Franse Bulldog

De Franse Bulldog mag zich verheugen in niet alleen de voortdurende aandacht van kunstschilders, maar ook van fotografen en reclamemakers. Er is een schier oneindige stroom van afbeeldingen, in kinderboeken, beeldjes, tabaksdozen, reukflessen, spot-prenten, ansichtkaarten, sigarettenplaatjes en oude en nieuwe foto’s. Ook zie je de Franse Bulldog nogal eens aangekleed, in een motorpak, met een zonnebril op of in een jogging pak. Dat heeft ongetwijfeld te maken met zijn komische uitstraling maar ook met de populariteit. Echter, niet elke (aspirant)hondenliefhebber is gecharmeerd van de Franse Bulldog en dat heeft vooral te maken met wat in de kynologie ‘ongezonde overdrijving’ wordt genoemd.In de afgelopen jaren is er een aanhoudend commentaar op het uiterlijk van de Franse Bull ontstaan, waarbij vooral het hoofd – met de uitpuilende ogen en de zeer korte snuit – onderwerp van kritiek is. Vanuit het oogpunt van gezondheid is dat begrijpelijk. Wie, bij voorbeeld, de website van het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapdieren (LICG) raadpleegt, ziet dat dit ras hoog scoort als het gaat om erfelijke aandoe-ningen. Aandoeningen die voor een deel samenhangen met de specifieke bouw van het ras. In dit verband wil ik ook graag wijzen op de website van de Raad van Beheer:https://www.houdenvanhonden.nl/fokken-met-je-hond/fokken-met-kortsnuitige-honden Waarbij ik me aansluit bij de conclusie van de Raad: ‘We hebben hetzelfde doel: een gezonde en sociale hond’.

Geschiedenis van de Franse Bulldog

Terug naar de Franse Bulldog en dat betekent terug naar Engeland. Het is niet moeilijk naar de herkomst van de Franse Bulldog te raden. De geschiedenis van dit ras is nog jong en begint in het midden van de negentiende eeuw. Als rond 1835 in Engeland het houden van gevechten tussen een (Engelse) Bulldog en een stier wordt verboden, raakt eerstge-noemde niet alleen werkloos, maar veran-dert ook van uiterlijk. In plaats van een zware vechthond, waarmee geld is te verdienen, gaat men ook een lichter en kleiner formaat bulldog fokken. Geschikt als huishond in de kleine woningen van de arbeiders en minder kostbaar in onderhoud: de Toy Bulldog is geboren. Er bestaan diverse lezingen over hoe die Toy Bulldogs in Frankrijk zijn terechtgekomen. De ene is dat handwerkslieden uit de industriesteden, zoals Manchester, Birmingham en Nottingham, bij een vanwege de crisis gedwongen emigratie hun hondjes meenemen naar Frankrijk, met name naar de streek rond Calais. De andere lezing zegt dat Franse hondenliefhebbers rond 1868 in Engeland een aantal Toy Bulldogs kopen en deze meenemen naar Parijs. Weer andere bronnen beweren dat Engelse keurmeesters die in Frankrijk op een tentoonstelling hebben gekeurd, tientallen kleine bulldogs meenemen terug naar Engeland.

Lees het volledige artikel in Onze Hond nummer 5.

Deel bericht

Share on facebook
Share on print
Share on email
Bekijk ook