Schermafbeelding 2020-06-05 om 13.43.53

De 10 populairste hondenrassen in Nederland

De volgende hondenrassen zijn het populairst in Nederland. Het gaat hier alleen maar om rashonden met een (FCI) stamboom (van niet rashonden zijn geen tellingen bekend). De Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland houdt de gegevens bij.

1. Labrador Retriever

Het kan niet anders dan dat de Labrador Retriever op de eerste plek staat in deze lijst. Al heel wat jaren is dit hondenras uiterst populair in Nederland. Dit is niet heel gek als je kijkt naar het karakter van de Labrador: behendig, intelligent, vertrouwend, aardig, en toont liefde naar het hele gezin. De Labrador Retriever is dé perfecte gezinshond.

2. Duitse herder

De Duitse herder is niet alleen populair in Nederland, maar over de hele wereld is dit een populair hondenras. De herder is zeer nieuwsgierig, maar ook intelligent. Hij is zeer waaks en trouw en kan daarom soms wat argwanend doen tegen buitenstaanders. Het is uiterst belangrijk om Duitse herder dus vanaf pups af aan goed te socialiseren.

3. Golden Retriever

De Golden Retriever is net als de Labrador een geschikte hond voor het gezin. Betrouwbaar, intelligent en vriendelijk tegen iedereen. Golden Retrievers waren bedoeld als jachthonden. Dit hondenras is ooit gefokt op geschoten wild op te halen. Dit wild mocht niet beschadigd worden door de hond, dus daardoor zijn deze honden zacht in de bek. De Golden Retriever is wat rustiger dan andere jachthonden, maar dit hangt ook samen met de opvoeding die dit hondenras krijgt.

4. Berner Sennenhond

Op plek 4 staat de Berner Sennenhond. Dit hondenras heeft een Zwitserse afkomst en is een krachtig ras. Het is een zeer intelligente en loyale hond. Daarnaast is de Berner Sennenhond waakzaam, maar grijpt alleen in wanneer het écht nodig is. Het ras is soms ook uiterst zelfstandig, waardoor de Berner Sennenhond soms wat eigenwijs kan zijn.

5. Staffordshire Bull Terrier

Op plek 5 staat de kortharige, middelgrote Staffordshire Bull Terrier. Dit hondenras werd oorspronkelijk gefokt voor gevechten met beren en stieren, waardoor de kruising tussen een Bulldog en Terrier ontstond. De Stafford heeft een brede borstkas en goed ontwikkelde kaakspieren, waardoor dit ras super sterk is. Tegenwoordig is dit een uiterst sociale hond die prima in een gezin past.

6. Rhodesian Ridgeback

De Rhodesian Ridgeback is afkomstig uit zuidelijk Afrika. Dit hondenras staat ook wel bekend als Rifrug, Leeuwhond, Pronkrug of Rhodesische prikrug. De Rhodesian Ridgeback is intelligent, maar soms een tikkeltje ondeugend. Verwacht van deze hond ook niet dat hij elke weggegooide bal netjes terug komt brengen. Daarnaast heeft de Rhodesian Ridgeback een aangeboren hekel aan regen.

7. Dashond (Teckel)

De dashond staat ook wel bekend als de Teckel. De naam Dashond stamt af van het jagen op dassen. Deze jachtdrift is nog vaak te zien in het karakter van de Dashond. Daarom is goede training uiterst belangrijk als je deze hond niet uren kwijt wil zijn in de bossen. De dashond is slim, levendig en kan goed gehouden worden als gezinshond.

8. Chihuahua

De Chihuahua staat bekend als een van de kleinste hondenrassen ter wereld. Zelf vinden ze dit overigens niet, ze staan namelijk bekend als scherp en fel naar andere honden. Naast dat de Chihuahua een dapper hondje is, is het ook een enorm lief en vrolijk beest. Er valt altijd wel iets te beleven met de Chihuahua!

9. Border Collie

De Border Collie staat op plek 9 in deze lijst. Dit hondenras is oorspronkelijk gefokt om schapen te drijven. De Border Collie houdt van werken, is heel intelligent en is dus goed te trainen. Hij gaat zelf opzoek naar vertier als he baasje niks met hem doet. Het zou dan zomaar kunnen dat de Border Collie groepen mensen gaat drijven, omdat hij zich dan verveelt.

10. Cavalier King Charles Spaniel

Op de 10e plek staat de Cavalier King Charles Spaniel. Dit hondenras is een van de meest vriendelijke hondenrassen die er bestaat.  De Cavalier King Charles Spaniel is dan ook de perfecte hond als gezinsdier. Dit hondenras is zeer sportief, aanhankelijk en vrolijk. Je moet als baasje alleen niet te lang wegblijven, aangezien ze er niet van houden om lang alleen thuis te zitten. Ze gaan liever op pad met het baasje of het hele gezin.

4.1/5 - (19 stemmen)

Deel bericht

Bekijk ook