shutterstock_1501344557

Hond chocolade gegeten: wat te doen?

Je hond kan erg ziek worden van chocolade en in het ergste geval zelfs overlijden. Wat zijn de symptomen van een chocoladevergiftiging bij je hond?

Chocolade hond: waarom is het giftig?

Al vindt je hond chocolade misschien erg lekker, toch is het geen goed idee hem mee te laten snoepen. Chocolade bevat namelijk de stof theobromine. Deze stof wordt in een hondenlichaam langzamer afgebroken dan in een mensenlichaam. Hierdoor is het wel schadelijk voor de hond, maar niet voor de mens.

Symptomen chocoladevergiftiging hond

Theobromine is als een soort cafeïne, genaamd methylxanthine. Wanneer je hond hier te veel van binnenkrijgt dan merk je dezelfde symptomen als bij mensen die te veel koffie of energiedrank op hebben. De eerste symptomen treden vaak pas na twee tot vier uur na inname op, zoals:

  • rusteloosheid;
  • rillingen;
  • hijgen;
  • braken;
  • diarree;
  • veel plassen.

Als de toestand van je hond verslechterd door de chocoladevergiftiging, dan kunnen er in de uren daarna zelfs epilepsie-aanvallen, hartritmestoornissen of coma optreden. Ook kan de giftige stof het spijsverteringskanaal gaan irriteren. Dit kan leiden tot interne bloedingen.

Hoeveel chocolade is giftig voor een hond?

Hoe giftig de chocolade is voor je hond ligt aan de hoeveelheid, het gewicht van je hond en het soort chocolade. Elk soort chocolade heeft namelijk een andere hoeveelheid theobromine. Per stuk chocolade is de exacte hoeveelheid moeilijk in te schatten, maar in het algemeen geldt: hoe donkerder de chocolade, hoe giftiger het is voor de hond. Een klein beetje chocolade kan je hond wel verwerken. Maar als je je bedenkt dat een kleine hond na het eten van drie pure chocolade eitjes (8 gram per stuk) al milde klachten van vergiftiging kan krijgen, dan is een klein beetje relatief. Elke hond reageert weer anders op chocolade. Zelfs als de situatie identiek is (hetzelfde gewicht van de hond en dezelfde hoeveelheid chocolade), kan de ene hond ernstig ziek worden, terwijl de andere hond nergens last van heeft. Elke dag een klein stukje chocola kan ook giftig zijn. Daarnaast is het goed om te weten dat de stof theobromine langzaam afbreekt en het gif dus kan opstapelen in het lichaam. Elke dag een klein stukje chocolade aan je hond geven kan dus in een aantal dagen of weken toch nog tot een vergiftiging leiden. Let op: cacaopoeder of cacaobonen bevatten nog meer van de giftige stof theobromine dan chocolade. Houd dit dus goed hoog opgeborgen in het keukenkastje.

Chocolade hond dodelijk?

Een chocoladevergiftiging bij een hond kan helaas dodelijk zijn als er niet op tijd gehandeld wordt. De stof theobromine komt snel in het bloed terecht en is zo schadelijk voor de hartspier. Als de giftige stoffen in het lijf van de hond blijven kan dit uiteindelijk leiden tot een hartstilstand of  demhalingsstilstand. Bij een hond van ongeveer tien kilo kan tussen de 50 en 100 gram pure chocolade inname al levensbedreigend zijn. Als een hond al hartritmestoornissen vertoont kan het binnen 24 uur fataal zijn.

Behandeling chocoladevergiftiging hond

Afhankelijk van hoe snel na inname van de chocolade de hond behandeld wordt kan in het gunstigste geval braken al voldoende zijn om de gifstoffen uit het lichaam te krijgen. Dit kan tot 4-6 uur na inname. Gebruik hierbij nooit zout (dit is ook giftig voor honden). Je dierenarts kan je hond laten braken met behulp van een injectie. Als braken niet lukt of onvoldoende lukt, dan kan je dierenarts de maag van je hond leegspoelen. Een nabehandeling om de heropname van theobromine uit de darm te verminderen is dan nog nodig om je hond er weer helemaal bovenop te krijgen. Is de vergiftiging al vergevorderd met ernstige symptomen dan zal opname en intensieve zorg nodig zijn.

Tekst afkomstig van AniCura.nl

Deel bericht

Share on facebook
Share on print
Share on email
Bekijk ook