Hond eten

Wat mag mijn hond wel en niet eten?!

De nachtmerrie van ieder hondenbaasje: je hond eet iets wat hij niet mag eten. Je wilt natuurlijk niet dat jouw trouwe viervoeter iets giftigs eet. In dit artikel vertellen we je daarom wat jouw hond wel en niet mag eten. Maar ook welke planten giftig zijn.

Door onderzoek weten we gelukkig steeds beter waar honden wel en niet tegen kunnen. Neemt niet weg dat het lijstje van giftig eten voor honden daarom steeds langer wordt. Om het zo overzichtelijk mogelijk te houden, maken we meteen een onderscheid tussen eten en planten.

Wat mag een hond wel eten?

Om meteen even wat misverstanden te voorkomen, hebben we hier een lijstje met eten dat geen gevolgen geeft als je hond dit opeet:

  • Verschillend fruit: banaan, ananas, mango, appel en perzik zijn geen enkel probleem. Zolang je altijd de pitten van fruit eruit haalt!
  • Best wat groenten: wortel, zoete aardappel en pompoen zijn zelfs gezond.
  • Vlees: zolang het vlees gekookt is, mag een hond best kip, runderreepjes of kalkoen.
  • Yoghurt: in principe kan een hond wel wat zuivel hebben. Maar veel honden hebben een lactose-intolerantie of zelfs -allergie. Wees dus zeker niet te vrijgevig.

Wat mag een hond eten naast brokken?

Wil je je hond naast brokken dus iets geven? Dan kan je ‘m gerust een stukje banaan geven, een aardappel of wat kip.

Welk eten mag mijn hond niet eten?

Maar er zijn ook dingen die je je hond maar beter niet kunt laten eten.

Chocolade en cafeïne giftig voor honden.

Gelukkig weten veel hondenliefhebbers dat chocolade voor honden helemaal geen lekkernij is. Sterker nog: het is giftig. Vooral pure chocolade kun je maar beter uit de buurt van je hond bewaren. Mocht je hond toch stiekem een stukje chocola hebben opgepeuzeld? Lees dan hier wat je moet doen.

Minder bekend is dat ook cafeïne puur vergif is voor een hond.  Hij krijgt net als bij chocolade een hoge lichaamstemperatuur en de spieren gaan hevig trillen. Wees dus bewust met je kopje koffie en theeglazen: niet laten rondslingeren.

Dit eten is ook niet goed voor je hond:

  • Geef je hond nooit een lik van het huisgemaakte brood- of koekjesdeeg. Als hij dit namelijk in zijn maag krijgt gaat het deeg rijzen en wordt het groter. Het rijzen veroorzaakt gist en uiteindelijk dus alcohol.
  • Druiven, krenten en rozijnen zijn niet goed voor honden. Een druif of een rozijntje binnenkrijgen is niet zo’n ramp, maar een trosje druiven of een krentenbol kan voor een klein hondje fataal zijn. Ook avocado’s, sjalotten, bieslook en prei zijn een absolute no go voor honden.
  • Macademia-noten zijn voor een mens heel gezond, maar heel slecht voor jouw huisdier! Heeft je hond er een binnengekregen? Genoeg reden om de dierenarts te bezoeken.

Deze kamerplanten mag een hond absoluut niet eten

In huis staan er wellicht planten waarvan je niet wist dat ze giftig voor je honden zijn. Aloë Vera, amaryllis en monstera (de bekende gatenplant) zijn bekende kamerplanten die een hond maar beter niet kan eten. Hier vind je een uitgebreide lijst van verschillende giftige kamerplanten, samengesteld door een dierenzorgspecialist.

Welke buitenplanten zijn slecht voor een hond? 

Loopt jouw hond vrolijk in je rozentuin? Of zit hij graag tussen de varens, asters, bamboe en bananenplanten? Geen probleem, deze planten kan je hond probleemloos eten. Maar de oleander, goudenregen, ridderspoor en grasaren zijn giftig voor een hond. Gras daarentegen kan geen kwaad.

Hoe voorkom ik dat mijn hond planten eet?

Eet jouw hond veel planten in de tuin? Zorg dan voor genoeg afleiding en denk erover na hoe je deze planten kunt afschermen. Voor een klein hondje zou een puppyren bijvoorbeeld een prima oplossing zijn. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

 Wist je dat je hond geen slakken en kikkers mag eten?

Als we het dan toch over giftige buitenplanten hebben, kunnen we ook maar beter deze giftige dieren noemen. Honden mogen namelijk geen slakken en kikkers eten. Daardoor kunnen ze namelijk Franse hartwormen krijgen. Deze infectie zorgt ervoor dat het hart niet meer goed kan pompen.

Help: ik denk dat mijn hond iets giftigs gegeten heeft 

Bij het Medisch Centrum voor Dieren is er een snelle online symptoomchecker. Hier kun je snel advies vinden op het moment dat je denkt dat je hond iets giftigs heeft gegeten. Máár ons advies: raadpleeg altijd je dierenarts!

Deel bericht

Bekijk ook