Goed nieuws voor hondenbaasjes! Mensen met een hond worden over het algemeen vaak aantrekkelijk gevonden. Dat komt naar voren uit verschillende onderzoeken, kopt Psychology Today.
Kwaliteiten
Uit een groeiend aantal onderzoeken is gebleken dat velen hondenmensen bijzonder benaderbaar en aantrekkelijk vinden, en vaak op verrassende manieren. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat het lopen met een hond ertoe leidt dat voorbijgangers eerder de indruk krijgen dat iemand aardig, zorgzaam, betrouwbaar, meelevend en geduldig is. Die kwaliteiten worden automatisch gekoppeld aan het hebben van een hond.
Gespreksstarter
Een hond is natuurlijk ook een gespreksstarter. Steeds minder maakt iemand zomaar een praatje met anderen op straat, maar een schattige hond is een prima excuus om toch hallo te zeggen of een ander vriendelijke opmerking te maken. In het boek The Purest Bond: Understanding the Human-Canine Connection, wordt het āsociale facilitatie-effectā en ‘de huisdierfactorā genoemd. Onderzoeker Kaivalya geconcludeerde in 2023 na onderzoek in Zuid-AustraliĆ« dat het hebben van een hond zorgt voor ‘sociale smering’, met name onder volwassenen van 55 jaar en ouder.
Hond, knuffel of plant?
Behalve dat het een gespreksonderwerp is, zorgt de aanwezigheid van een hond er op de een of andere manier voor dat zijn baasjes beter benaderbaar lijken. In een onderzoek van Wells kreeg een vrouw de opdracht om alleen of met een hond, een teddybeer of een kamerplant tijd in een park door te brengen, terwijl het gedrag van 1.800 passerende voetgangers werd gevolgd. Had zij een Labrador bij (ongeacht of het een pup of volwassen hond was), dan werd aanzienlijk vaker geregistreerd dat mensen naar haar lachten en haar aanspraken, dan wanneer ze met een teddybeer of een plant op het parkbankje zat.
Invloed van de hond
In hoeverre het gedrag van de hond nog een rol speelt om de sociale interacties te faciliteren, onderzochten McNicholas en Collis. Zij voerden een onderzoek uit waarbij ze mensen een hond lieten uitlaten die goed was getraind om afstandelijk te zijn en de aandacht van voorbijgangers te negeren. Ze ontdekten dat zelfs bij een afstandelijke hond de aanwezigheid van de hond de frequentie van sociale interacties verhoogde, vooral met vreemden.
Telefoonnummer
In een ander onderzoek waren mannen succesvoller in het verkrijgen van het telefoonnummer van een vrouw als ze vergezeld werden door een hond. Slimme truc dus, die bij ons in ieder geval zeker wel zou werken! Tifferet deed hier onderzoek naar en de reden voor dit succes zou zijn dat mannen met een hond automatisch worden ingeschat als een geschiktere kandidaat voor een lange relatie, omdat zij zorgzaamheid tonen.
Is dan alles alleen maar via wetenschappelijke onderzoeken te verklaren? Is er niet gewoon wat magisch aan de aanwezigheid van een hond? De redactie van Onze Hond heeft er uitgebreid over gediscussieerd, en komen tot de conclusie dat hondenbaasjes zich ook simpelweg gelukkiger voelen, als hun hond bij hen is. Dat straal je uit, en dat zien voorbijgangers natuurlijk ook.