Daffy-Angenent2-Hondentrimland-Fotografie

Processierups en blauwalg ook verraderlijk voor hond

Dit voorjaar hebben we al veel zonnige dagen gehad. De temperaturen lopen regelmatig flink op. We genieten volop van de zomerse temperaturen. En dat geldt ook voor onze honden. Ze doen niets liever dan zwemmen en vrolijk door het park of in het bos rennen, maar daar schuilt ook gevaar. Door het warme weer ontstaat blauwalg in plassen en sloten. En onderweg naar het water passeren we wellicht diverse eikenbomen, waar de processierups zich maar al te graag in nestelt. Kortom: genoeg ziekteverwekkers, die gezondheidsklachten bij honden met zich meebrengen.

Ā 

Is de processierups gevaarlijk voor een hond?

De processierups is weer volop in het nieuws, omdat deze al enkele jaren voor grote problemen zorgt. Vooral in de periode mei tot en met augustus. Maar wat veroorzaakt de problemen voor honden? De brandharen van de rups zijn de boosdoeners. Het zijn kleine haren. Slechts 0,2 tot 0,3 millimeter, maar elke rups heeft er honderdduizenden tot een miljoen. Ongelooflijk veel dus. Zodra processierupsen zich bedreigd voelen, stoten ze haren af. De haren verspreiden zich door de wind en kunnen zo wandelaars, fietsers Ć©n honden besmetten. Honden die in aanraking komen met de brandharen krijgen last van branderige ogen en geĆÆrriteerde luchtwegen. Het is nog gevaarlijker als honden spelenderwijs nesten in hun bek nemen. Dan ontstaat zwelling en roodheid van lippen, slijmvlies en tong. Let altijd goed op waarmee jouw hond aan de haal gaat.

Wat zijn de gevolgen van blauwalg voor honden?

Blauwalgen zijn giftige bacteriƫn en komen voor in zowel zoet als zout stilstaand water. Zij vormen met name een probleem van juli tot en met september. Dan is de watertemperatuur 20 graden of hoger. Door het uitzonderlijke warme weer van de afgelopen tijd is het kwik al opgelopen naar boven de 20 graden. Hierdoor is op veel plaatsen het water verontreinigd door blauwalgen, die lijken op wier of alg. Blauwalg herken je aan een olieachtige en stinkende groene of bruingroene laag op het wateroppervlak. Het ruikt vaak naar vis. Er zijn verschillende manieren waarop een hond in aanraking komt met blauwalg: tijdens het zwemmen na het inslikken van water en door het schoonlikken van de vacht. Dit leidt tot diarree, ademhalingsproblemen of krampen. Belang-rijk dus om alert te zijn bij warm weer.

Beperk de risicoā€™s

Natuurlijk laat je je hond, ondanks de gevaren van processierupsen en blauwalg, lekker rennen en ravotten in het park of het bos. Dat vinden ze geweldig. Heb je het vermoeden dat je hond een processierups heeft ingeslikt? Bel dan direct de dierenarts. Dat geldt ook voor het binnenkrijgen van blauwalg. Om af te koelen is het voor een hond heerlijk om een plons in het water te nemen, maar check van te voren de waterkwaliteit (van alle Nederlandse wateren) op de website www.zwemwater.nl. Overigens staan er vaak waarschuwingsborden aan de waterkant. Helaas is er nog geen landelijke kaart beschikbaar met een overzicht waar processierupsen zich bevinden. Wel kun je op de website https://waarneming.nl/species/8847/observations/ kijken waar deze rupsen veel voorkomen. En je kunt ze ook zelf op deze website melden. Overigens kondigt de gemeente vaak in de regionale krant aan dat processierupsen actief zijn of dat blauwalg aanwezig is.

https://www.hondentrimland.nl

Bronnen:

5/5 - (1 stemmen)

Deel bericht

Bekijk ook