medicine-5003631_1280

Een hondenverzekering: is dat nodig, of juist overbodig?

Wie een hond in huis neemt, houdt er (als het goed is) rekening mee dat hier kosten bij komen kijken. Goede voeding, speeltjes en ā€“ afhankelijk van je woonplaats ā€“ hondenbelasting, maar ook dierenartskosten. In het gunstigste geval blijft dit beperkt tot een periodiek consult in combinatie met de jaarlijkse vaccinaties, maar bij ziekte, een ongeluk of een chronische aandoening kunnen die kosten behoorlijk oplopen.

Om je voor dit soort situaties in te dekken, kun je een hondenverzekering overwegen. Is dat nodig, of juist overbodig? Met input van hondenverzekering-vergelijker Huisdierenverzekeringen.nl zetten we de voor- en nadelen op een rij.Ā 

Hoe werkt een hondenverzekering?

In Nederland kun je, op het moment van schrijven, bij zeven aanbieders een hondenverzekering afsluiten. Ook zijn er nog enkele verzekeraars die wel een hondenverzekering aanbieden, maar geen nieuwe klanten meer accepteren. De grootste hondenverzekeraars zijn Petplan en OHRA.

Net als bij je eigen zorgverzekering, betaal je iedere maand een premie. De hoogte hiervan loopt uiteen van iets minder dan 20 euro, tot meer dan 50 euro per maand. Dit is afhankelijk van het ras van de hond, de leeftijd en je woonplaats. Ook kun je kiezen uit meerdere pakketten, die elk een andere dekking hebben. Hoe uitgebreider de dekking, hoe hoger de premie.

Een verzekeraar keert een vergoeding uit op het moment dat je een dierenartsrekening declareert. Hoe hoog deze vergoeding is, hangt af van de ingreep, van de verzekeraar Ć©n van het gekozen pakket.

Wat wordt er gedekt?

Standaardingrepen, zoals een dierenartsconsult, noodzakelijke operatie of rƶntgen- of bloedonderzoek, worden door alle verzekeraars vergoed. Vergoeding van onder meer tandzorg, vervoer in een dierenambulance of het plaatsen van een chip verschilt per verzekeraar en/of pakket. Vaccinaties en crematie worden doorgaans niet vergoed, maar dit is wel aanvullend te verzekeren.

Afhankelijk van de verzekeraar en het gekozen pakket wordt 50 tot 90 procent van een ingreep vergoed, waarbij wel een maximum wordt gesteld aan de aan jaarlijks uit te keren vergoeding. Daarnaast hanteren sommige verzekeraars ook een vast bedrag aan eigen risico. Reken dus niet op een volledige dekking van Ɣl je dierenartskosten, bij het afsluiten van een hondenverzekering!

Uitzonderingen

Op het moment van afsluiten mag een hond maximaal zeven jaar oud zijn, en geen bekende klachten of ziekte hebben. Bij sommige verzekeraars worden bepaalde hondenrassen, of juist bepaalde aandoeningen uitgesloten. Dit gaat bijvoorbeeld om hondenrassen die relatief vaak ernstige gezondheidsklachten hebben, zoals een Engelse Bulldog of Cavalier King Charles Spaniƫl.

Daarnaast hanteren de meeste hondenverzekeraars een wachttijd. Je kunt dan de eerste 30 dagen van de verzekerde periode geen declaraties indienen.

Vooral voor onverwachte kosten

Een hondenverzekering is vooral te zien als een middel om te voorkomen dat je een hoge, onverwachte dierenartsrekening volledig zelf hoeft te betalen. Met een beperkte maandelijkse inleg, dek je je daar tegenin.

Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om zelf iedere maand een klein bedrag opzij te zetten, om onverwachte kosten op te vangen. Het nadeel daarvan is echter dat het wel even duurt, voordat je voldoende hebt gespaard om de kosten van een ingrijpende operatie of chronische aandoening te kunnen betalen. Wil je dat risico niet lopen? Dan is een hondenverzekering zeker het overwegen waard.

Deel bericht

Bekijk ook