Kortsnuitencampagne

Heb jij een kortsnuit?

Al enkele weken hangen er posters in grote steden met foto’s van kortsnuitige honden. ‘Platte neus zieke keus’ en ‘een korte snuit komt met een prijs’. Het kan je dus bijna niet ontgaan zijn dat in augustus de campagne ‘Koop geen kortsnuit’ van start ging.

De campagne werd georganiseerd door Stichting Dier&Recht, de Sophia Vereeniging, Stichting Dierenlot en dierenartsen. Het doel moge duidelijk zijn: de organisaties willen mensen die op het punt staan een hond te kopen waarschuwen om niet te gaan voor een hond met een korte snuit. 

Denk daarbij onder andere aan de Mopshond, Franse en Engelse Bulldog, maar ook bij Pekingezen, Boxers, Shih Tzu’s, Boston Terriers, Cavalier King Charles Spaniels en Bordeaux Doggen komen te korte snuiten met te kleine neusgaten voor. Met als een van de belangrijkste gevolgen: benauwdheid. In de Wet Dieren staat dat het verboden is om te fokken met dieren die ‘beschikken over een bepaalde aandoening die, of een uiterlijk kenmerk dat, de gezondheid of het welzijn van het dier of de nakomelingen van het dier kan aantasten’. Het is daarmee wettelijk verboden om te fokken met dieren met een te korte snuit. In Onze Hond 9 komen we uitgebreid op deze campagne terug. Daarbij gaan we onder andere in op wat deze berichten en posters doen met mensen die in het bezit zijn van een kortsnuitige hond.

 

Deel bericht

Bekijk ook