campagnebeeld

Campagne ‘Koop geen kortsnuit’

In Onze Hond las je eerder al over de problemen die kortsnuitige honden soms hebben. Niemand wil een benauwd of ongezond huisdier. Het probleem is echter dat lang niet iedereen weet welke problemen deze honden kunnen hebben. En er zijn zelfs mensen die vinden dat het wel meevalt met die kortsnuitproblematiek. Hoogste tijd om een aantal meningen van experts te verzamelen.

Waarom geen kortsnuit?
Even een opfriscursus: wat zijn kortsnuitige rassen eigenlijk? Feitelijk hebben we het over ‘brachycefale’ honden. Sommige kortsnuitige honden lijden aan BOAS Brachycephalic Obstructive Airways Syndrome. In dat geval zijn de voorste luchtwegen van de hond geblokkeerd Het gevolg? Benauwdheid. Verder hebben kortsnuitige rassen relatief vaak last van gewrichts- en oogproblemen.

Campagne ‘Koop geen kortsnuit’
Stichting Dier&Recht startte – samen met andere dieren(welzijns)organisaties – een grote consumentencampagne om het leed van honden met een korte snuit onder de aandacht te brengen. Een aantal weken hingen er posters in grote steden met leuzen als ‘platte neus zieke keus’ en ‘een korte snuit komt met een prijs’. Ook via social media wordt het nieuws verspreid. Kelly Kessen van Dier&Recht: “De bedoeling van de campagne is om mensen er van te weerhouden (weer) een kortsnuitige hond te kopen. Deze honden lijden onder hun extreme uiterlijk. Wij willen dat mensen kiezen voor een gezonde hond met een normale snuit.”

Deskundigen aan het woord over de kortsnuit
Onze Hond vroeg meerdere deskundigen naar hun mening. Dierenarts Paul Mandigers, de Raad van Beheer, de Hondenbescherming, een rasvereniging, een liefhebber én een fokker van kortsnuitige rassen. Kort gezegd: de meningen waren verdeeld…

Benieuwd naar de visie van experts? Je leest het in Onze Hond 9.

Deel bericht

Bekijk ook