fbpx
Angstagressie

Lucky heeft geluk met zo’n eigenaresse

Veel honden komen uit het buitenland. Zeer regelmatig zijn zij niet goed in staat om in onze maatschappij te functioneren. Lucky is zo’n voorbeeld: voor eigen mensen is ze vriendelijk, maar voor vreemden is ze een zeer moeilijke hond. De eigenaresse is een lieve, zachtaardige vrouw die deze hond aanschafte omdat ze haar wilde helpen. Lucky heeft ontzettend geboft met zo’n eigenaresse, maar mevrouw heeft er een hele zorg bij.

Lucky werd geboren in een Oost-Europese hondenfokkerij. Daar werd ze als pup weggehaald en vervolgens opgevangen in een asiel. Van daaruit ging men op zoek naar een nieuwe thuis voor Lucky.

Onberekenbaar

Spannende situaties gaat Lucky niet uit de weg, zeker als ze zich gesteund voelt door haar eigenaresse. Daardoor bouwt ze echter angstig-agressieve spanning op. Het ziet er best imponerend uit als deze hond haar tanden ontbloot en begint te grommen wanneer ik tijdens het consult een keer ga verzitten. Vanuit deze angstig-agressieve spanning zal ze toch een keer de ervaring opdoen dat mensen terugdeinzen. Die schrikreactie van mensen maakt het grommen en dreigen meestal erger. Angstige honden leren dan snel dat ze daarmee iemand op afstand kunnen houden. Een grotere bekrachtiger is er niet. Dat maakt Lucky onberekenbaar naar vreemden. Ik denk dat ze in zo’n situatie in de nabije toekomst zou kunnen bijten.

Voorbode van uitvallen

Wordt Lucky geaaid en kalmerend toegesproken door mevrouw, dan ervaart ze steun. Dat geeft haar wat meer zelfvertrouwen. Naar bekenden en haar eigenaren is ze tamelijk onderdanig, met vreemden bouwt ze daarentegen veel spanning op. Lucky lijkt in de situatie van het consult totaal niet te ontspannen. Ze ‘stapelt’ eerder: ieder volgend moment dat ze ergens op reageert, verhoogt haar spanning. Uiteindelijk mondt dat uit in angstig-agressief uitvallen. Als ik Lucky overneem aan de lange lijn, probeert ze te vluchten en weer terug naar haar eigenaresse te gaan. Lucky is wel goed trainbaar in de zin dat ze goed reageert op beloningen van de eigenaresse en trainingsinvloeden (lange en korte lijn). Buiten op straat is ze extreem alert op haar omgeving en zie je dat haar spanning en opwinding toeneemt. Lucky volgt alles wat voorbijkomt en ze ‘fixeert’ op dingen die in haar buurt komen. Dat wil zeggen dat ze hetgeen dat haar aandacht heeft getrokken, blijft aanstaren en volgen. Als ze de kans krijgt, zou ze ook daarop kunnen reageren met uitvallen. Het fixeren is een voorbode van uitvallen.

Ben je benieuwd wat de oplossing is voor de angstagressie van Lucky? Lees dan het rest van het artikel in Onze Hond nummer 8 .

Deel bericht

Bekijk ook