fbpx
Rottweilers

Rottweilerpups in beslag genomen door NVWA

De Oekraïense Elena Kruglak-van der Sluis woont al 25 jaar in Nederland, werkt in een ziekenhuis én fokt al twintig jaar Rottweilers mét stamboom. Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, lag ze nachten wakker. Denkend aan de dieren die daar aan hun lot werden overgelaten. Elena wilde de hondjes helpen en besloot hondenfokkers in Oekraïne te benaderen.  

Getraumatiseerd door luchtaanvallen

Elena kwam in contact met een Rottweilerfokker die met zijn vrouw in de buurt van Kiev woonde. Elena: “Met hun volwassen honden én een nest van dertien pups, waren ze genoodzaakt om dagelijks de schuilkelder in te duiken. Getraumatiseerd door de aanhoudende luchtaanvallen en een tekort aan hondenvoer waren ze ten einde raad. Ik vroeg hen dan ook of ik ze kon helpen door een aantal honden te evacueren.”

Rotweilerpuppies: wel of geen vaccinatie? 

Met behulp van hun dierenarts waren Elena en haar man Erik op de hoogte van de regels én het hondenvaccinatiebeleid. Met een busje vol hulpgoederen, medicijnen en kilo’s hondenvoer vertrokken ze naar Oekraïne. Hun doel? De getraumatiseerde volwassen Rottweilers en de pups een nieuw leven geven. Elena: “We hadden plek voor acht pups en twee volwassen teven. Helaas moesten we de overige pups achterlaten bij hun fokker. De pups waren acht weken oud, gevaccineerd en gechipt. De volwassen dieren hadden ook hun vaccinatie tegen hondsdolheid gehad.”

In beslag genomen door de NVWA 

Elena en haar man zorgden ervoor dat de pups bij twaalf weken werden ingeënt tegen rabiës en gingen vervolgens op zoek naar mensen die graag een Rottweilertje wilden adopteren. Ze vonden binnen no-time lieve baasjes. Het geld voor de puppy’s ging direct naar de fokker in Oekraïne.

Helaas konden de puppy’s maar kort wennen aan hun nieuwe thuis. De gezinnen van de geadopteerde hondjes werden namelijk bij zestien weken verrast door slecht nieuws. “Tot overmaat van ramp werden de pups in beslagen genomen door de NVWA,” vertelt Elena. De autoriteiten vonden het riskant dat de hondjes alsnog rabiës konden hebben. Elena was gechoqueerd door dit bizarre voorval. Ze spande een zaak tegen de NVWA.  Hoe dit alles afliep, lees je in Onze Hond. Onze Hond nummer 7is vanaf vrijdag 5 augustus te koop in de boekhandel of online via store.bcm.nl

 

Deel bericht

Bekijk ook