fbpx
Mudi

RASPORTRET Mudi: Opgewekt, energiek en… waaks!

Als hij eraan gewend is, zal deze kleine Hongaarse herder met andere huisdieren prima overweg kunnen. Ongewenste huis- of tuindieren, zoals muizen of ratten kunnen maar beter verhuizen als er een Mudi komt te wonen. Zo niet, dan maakt de hond er in een rap tempo korte metten mee. Ook inbrekers en andere onverlaten maken geen schijn van kans om ongemerkt het huis binnen te komen. De Mudi hoort en ziet alles en zal als een razende tekeergaan zodra hij onraad vermoedt. Het is een uitstekende waakhond en moedig genoeg om zijn woorden in daden om te zetten. 

Hoe is het karakter van een Mudi?

De Mudi is een levenslustige en energieke hond, die opgewekt in het leven staat. Voor zijn baas is het de meest trouwe en loyale kameraad die je maar bedenken kunt. Waar de baas gaat is de Mudi ook te vinden. Dat maakt hem totaal ongeschikt om zijn leven te slijten als kennelhond, de Mudi hoort gewoon bij de familie. Voor het hele gezin is het een prima hond al kan hij soms een sterke voorkeur hebben voor één persoon in het gezin (waarschijnlijk degene de het meeste met de hond onderneemt). Met de kinderen gaat hij over het algemeen goed om, mede door het feit dat deze actieveling altijd wel voor een spelletje te porren is. Toch moet er altijd volwassen toezicht zijn, zeker als er vriendjes en vriendinnetjes over te vloer komen. Hij mag dan wel gek zijn op de kinderen, de Mudi blijft een herder en waker die op zijn eigen inzichten vertrouwt en ingrijpt als hij denkt dat er problemen dreigen. Stoeiende kinderen kunnen in zijn ogen zo’n probleem vormen. De Mudi is nog een erg oorspronkelijke hond, er is gelukkig nog weinig aan gesleuteld of verknoeid. Dat zie je ook terug in zijn manier van slapen. Als het koud is dan is zijn eerste ingeving niet om naar binnen te rennen en zich op de bank te nestelen. Hij rolt zich gewoon op, dekt zichzelf toe en blijft lekker buiten liggen. Als de Mudi voldoende beweging krijgt en een fysiek en mentaal bevredigend leven kan leiden, dan is het in huis verder een relaxte hond die niet bovenmatig druk is. Als er echter te weinig met hem ondernomen wordt dan wordt hij onrustig. En een hond die zo slim is als de Mudi gaat niet afwachtend liggen zuchten als hij zich te pletter verveelt. Die zoekt zijn eigen bezigheden wel en dat zijn meestal niet de dingen die wij erg kunnen waarderen.

Blaft een Mudi veel?

Met zijn hoogte van rond de 40 centimeter en gewicht van 8 tot 13 kilo heeft de hond een handzaam formaat en zou je denken dat hij makkelijk in een appartement in de stad te houden is. Toch is er iets waar je dan wel degelijk rekening mee moet houden: de Mudi is nogal vocaal ingesteld. Het zijn een beetje de Siamezen onder de honden; ze praten, kletsen en ouwehoeren wat af. Als de Mudi enthousiast is omdat-ie mee mag dan blaft hij, als zijn waterbak leeg is dan komt hij dat blaffend vertellen, als hij honger heeft zal hij je dat op dezelfde manier laten weten. Niet alle buren zullen dat op prijs stellen.

Is een Mudi intelligent?

Om te voorkomen dat de Mudi op latere leeftijd te afstandelijk naar vreemden wordt is het belangrijk de socialisatie van de pup serieus ter hand te nemen. Laat hem al op jonge leeftijd kennismaken met mensen en kinderen in alle soorten en maten. Laat hem de wereld ontdekken op zijn eigen tempo en forceer niets.Als je weet waar je mee bezig bent is de training van een Mudi een fluitje van een cent. De hond is zeer intelligent en leert razendsnel. Op de hondenschool is het vaak de beste leerling van de klas en steekt-ie qua snelheid van leren met kop en schouders boven de rest uit. Het lijkt allemaal wel vanzelf te gaan. Maar… dat is alleen het geval als er een geleider naast staat die precies weet wat hij doet. De snelheid waarmee deze hond leert vereist een baas die minstens net zo snel kan denken en schakelen, en die een meer dan gemiddeld inzicht heeft in het gedrag van honden. Want net zo makkelijk als de Mudi het goede aanleert kan hij, bijvoorbeeld door een verkeerde timing van de eigenaar, zich de verkeerde dingen eigen maken. Of hij gaat zich vervelen en zich met de omgeving bezighouden. Het resultaat kan dan zomaar zijn dat hij niet meer bezig is met leren, maar alleen nog maar met de bescherming van zijn eigenaar. Juist omdát hij zo’n vlijmscherpe geest heeft en zo makkelijk te trainen is, is het geen beginnershond.

Is de Mudi een ras voor mij?

De Mudi is een zeldzaam ras. Over de gehele wereld lopen er maar enkele duizenden rond, waarvan vermoedelijk slechts zo’n veertig exemplaren in Nederland. Overweeg je de aanschaf van een Mudi, kijk dan eens kritisch naar jezelf. ‘Ben ik deze hond waard en kan ik hem geven wat hij nodig heeft?’ Overschat jezelf niet want daarmee onderschat je deze geweldige werker.

Tekst: Jolien Schat | Foto’s: Alice van Kempen

Het volledige artikel is te lezen in Onze Hond nummer 6. Dit nummer kun je vanaf 8 juli kopen in de boekhandel bij jou in de buurt of online bij de bcm store.

5/5 - (1 stemmen)

Deel bericht

Bekijk ook