Voeding

Heeft voeding invloed op het gedrag van je hond?

Als jouw hond in de natuur zou leven, moest hij op zoek gaan naar voedsel en dat is een hele klus. Om het juiste voedsel in voldoende mate binnen te krijgen is het zaak om zo economisch mogelijk te werk te gaan. Jagen, doden en dan de prooi zo snel mogelijk opeten, om te voorkomen dat iemand anders dat voor je doet. En Ć”ls je dan eindelijk aan tafel kunt, is het zaak om vooral ook veel te eten. Het is immers onzeker wanneer er weer een prooidier gevangen kan worden, soms kan dat dagen duren.Ā Ā 

Vitaminen en gedragsverandering

Tekorten aan vitamine B1 zouden zorgen voor verhoogde prikkelbaarheid en rusteloosheid, en een tekort aan vitamine B3 zou angstig gedrag veroorzaken. Vitamine B5-tekort leidt tot stressgevoeligheid, vitamine B6-tekort tot psychische klachten en B12 tot hersenklachten en zenuwstoornissen. Ook magnesium- en mangaantekorten worden genoemd als factoren die van invloed zijn op het gedrag. Let wel, deze klachten bij tekorten zijn waargenomen bij mensen. Daarmee zou je kunnen suggereren dat het ook van toepassing is op honden, maar daarvoor hebben we geen wetenschappelijk bewijzen gevonden in de literatuur.

Kan voeding je hond kalmeren?

Er is wel wetenschappelijk onderzoek verricht of tryptofaan een kalmerende invloed heeft op nerveuze en agressieve honden. Er zijn zelfs voeders in de handel met extra tryptofaan. Tryptofaan is een essentieel aminozuur. Een essentieel aminozuur is een stof die onontbeerlijk is in de voeding. Met behulp van een transporteiwit komt het aminozuur in de hersens terecht en met behulp van enzymen wordt tryptofaan omgezet tot serotine. Serotine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd en speelt onder andere een rol bij de eetlust, emoties en op stemmingen. In 2000 vond Napoli dat bij extra toevoeging van tryptofaan er niet minder gedragsproblemen waren bij honden. In 2009 deed Bosch een vergelijkbaar, maar uitgebreider onderzoek en ook hij vond geen gedragsverbetering wanneer er extra tryptofaan aan het voer werd toegevoegd. Melk bevat de stof alfa-casozepine wat rustgevend werkt bij mensen. Deze stof wordt ook wel toegevoegd aan hondenvoeders. Uit onderzoek blijkt dat er twijfel over bestaat over de kalmerende werking bij honden, hoewel er soms ook wel een positief effect lijkt te zijn waargenomen.

Kan voeding je hond inactief of agressief maken?

Hoge eiwitgehaltes in het voer zouden de oorzaak zijn van agressief gedrag. Dit zou wellicht op individuele honden van toepassing kunnen zijn, maar wetenschappelijk onderzoek heeft er geen sluitend bewijs voor gevonden. Meervoudige onverzadigde vetzuren kunnen het cognitief functioneren en het gedrag beĆÆnvloeden. Een hondenvoedselsoort met hoog verteerbare vezels wordt beter opgenomen dan een voersoort met een laag verteerbare vezels, in de vorm van bijvoorbeeld cellulose. Uit onderzoek blijkt dat honden die veel hoog verteerbare vezels krijgen minder activiteit vertonen dan honden die een laag verteerbare hoeveelheid vezels in hun voedsel kregen. Waarschijnlijk hebben honden met een hogere verteerbare vezelfractie een hoger verzadigingsgevoel.

Tekst: Dr. Joeke Nijboer, voedingsdeskundige Nijboer Consultancy.

Het volledige artikel is te lezen in Onze Hond nummer 6. Dit nummer kun je vanaf 8 juli kopen in de boekhandel bij jou in de buurt of online bij de bcm store.

5/5 - (1 stemmen)

Deel bericht

Bekijk ook