fbpx
Weimaraner

Weimaraner. Fifty shades of grey

De opvallende grijze vacht, die in verschillende tinten voor kan komen, gecombineerd met barnsteenkleurrige ogen maken de Weimaraner een aparte verschijning. Die kleur heeft hem de bijnaam ‘grey ghost’ opgeleverd. Weimaraners zijn prachtig, maar als je dit ras aanschaft omdat-ie zo mooi bij het bankstel past dan kom je bedrogen uit. En waarschijnlijk zonder bankstel, want dat is dan al door de hond gesloopt. Het ras heeft een goede socialisatie en een gedegen training nodig om uit te kunnen groeien tot een betrouwbare en fijne gezinshond.

Kenmerken Weimaraners

Het merendeel van de Weimaraners is kortharig, slechts een klein percentage heeft een langharige vacht en een heel enkele keer wordt er een stokharige hond geboren. Deze vachtstructuur wordt wél in de huidige rasstandaard genoemd, als voortkomende uit ouders met kort en lang haar, maar wordt niet gezien als officiële variëteit.

Voor mensen die zich duidelijk bewust zijn van de behoeften en karaktereigenschappen van deze hond en die ook genegen zijn daaraan tegemoet te komen, kan de Weimaraner een prima gezinshond zijn met een vrij gelijkmatig en stabiel karakter. Wel beschikt hij over een sterke eigen wil en als hij niet voldoende leiding krijgt zal hij blijven proberen hoever hij zijn grenzen kan verleggen. Je zult als eigenaar van een Weimaraner dan ook stevig in je schoenen moeten staan, consequent zijn en niet te veel toegeven aan de grillen van de hond. Voor het eigen gezin is de Weimaraner een aanhankelijke hond die het ook met de kinderen meestal opperbest kan vinden. Hij is wel te vinden voor een spelletje en vindt het heerlijk om ballen voor hen te apporteren. Uiteraard dient er altijd voldoende deskundig volwassen toezicht te zijn, maar dat geldt natuurlijk voor ieder ras. Voor de hele kleintjes kan de Weimaraner echter net wat te veel van het goede blijken te zijn. Hoewel de Weimaraner zich tegen bekende mensen vriendelijk toont is het beslist geen allemansvriend en kan hij zich tegenover vreemden behoorlijk terughoudend opstellen. Dit dient van jongs af aan in goede banen geleid te worden want het is niet de bedoeling dat de hond op een gegeven moment gaat bepalen wie er al dan niet het huis binnen mag komen. Als waakhond voldoet hij dan ook uitstekend. Hij hoort en ziet alles en als het noodzakelijk is zal hij daadwerkelijk ingrijpen om zijn huis en familie veilig te houden.

Met andere dieren in huis zal de Weimaraner weinig problemen hebben, maar het feit dat hij beste maatjes is met de huiskat geeft geen enkele garantie dat hij vreemde katten die hij buiten tegenkomt niet als prooi zal beschouwen. Ook blijft het altijd even uitkijken met de caviaatjes en hamstertjes van de kinderen.

Het volledige rasportret van de Weimaraner kan je lezen in Onze Hond 5. Dit nummer ligt vanaf 2 juni 2023 in de boekhandel.

5/5 - (1 stemmen)

Deel bericht

Bekijk ook