BC_DSC_0152

De Border Collie: een hond die een baan nodig heeft

Het rasportret in Onze Hond draait om een superintelligente alleskunner: de Border Collie. Een prachtig hondenras, dat echter niet voor iedereen geschikt is. Maak niet de fout om vertederd te raken door zijn eeuwig verbaasde puppyblik. Achter de mooie oogjes van de Border Collie gaat een uitstekend stel hersens schuil, die constant aan het werk zijn. De Border Collie is uitermate intelligent en leert razendsnel. Zoals de bekende Engelse gedragsdeskundige John Fisher zei: “Geef de Border Collie het boek en hij traint zichzelf.” Toch wil dat niet zeggen dat je niets aan de training hoeft te doen. Ook de Border Collie wordt niet met een gehoorzaamheidscertificaatje in zijn achterzak geboren.

De wortels van de Border Collie liggen in de grensstreek tussen Schotland en Noord-Engeland, een gebied dat ‘The Borders’ wordt genoemd. Daar worden al bijna duizend jaar lang grote kudden schapen gehoed door honden. De schaapskudden liepen in min of meer verwilderde staat in de heuvels te grazen en moesten regelmatig opgezocht, bijeengedreven en naar verschillende markten gebracht worden. De honden waren daarbij onmisbare werkkrachten. Naarmate de export van wol grotere vormen aan begon te nemen, ongeveer in de veertiende eeuw, werd het werk van de honden steeds belangrijker. Hun uiterlijk deed er volstrekt niet toe, het enige van belang was dat de hond zijn werk goed uitvoerde. Dat was dan ook het enige waarop de honden geselecteerd werden. Als het een goede werker was, dan mocht hij blijven en voor nakomelingen zorgen. Zo niet, dan leefde de hond waarschijnlijk niet al te lang. 

Working Sheepdog

Er was een zeer grote variëteit aan herdershonden in die tijd, maar alle Engelse Collierassen zijn in meer of mindere mate aan elkaar verwant. Langzamerhand ontstond door het kruisen van waarschijnlijk onder andere jachthondenrassen en drijfhonden, de Working Sheepdog. De benaming Border Collie kwam voor het eerst in 1570 op in een publicatie van ene Johan Keys over de Britse hondenrassen. Waar de naam Collie vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Het zou een verbastering kunnen zijn van het Engelse woord ‘coaly’ wat zwart betekent en zou kunnen slaan op de overwegend zwarte kleur van de honden. Border betekent grens en dat is het de plek waar de honden vandaan komen. 

Huiverig voor erkenning

Vanaf de 19e eeuw komt er meer lijn en duidelijkheid in het ras. In 1906 werd de International Scheepdog Society opgericht, die een eigen stamboek hanteerde waarin uitsluitend Border Collies werden opgenomen en die met name waakte over de werkkwaliteiten van het ras. Honden die niet in dit stamboek zijn ingeschreven worden ‘Working Sheepdog’ of ‘Working Collie’ genoemd. Zij zijn dus eigenlijk het stamboomloze broertje van de Border. Daarna duurde het nog tot de jaren zeventig voor de Border Collie door de Engelse Kennelclub als ras werd erkend. Men was er wat huiverig voor, want zodra er uitsluitend op uiterlijk gefokt wordt is het vrijwel onvermijdelijk dat dit ten koste gaat van de werkcapaciteiten van een ras. En dat was iets wat men nu juist niet wilde. 

Het volledige artikel is te lezen in Onze Hond nummer 4. Dit nummer kun je vanaf 3 juni kopen in de boekhandel bij jou in de buurt of online in de Onze Hond webshop.

Deel bericht

Bekijk ook