op vakantie

OP VAKANTIE Koffer mee, hond mee, voer mee!

Na alle coronabeperkingen komt nu voor veel mensen een tijd om met veel plezier naar vakantie uit te kijken. Als de hond thuisblijft met een oppas, kan het voerregime van alledag gevolgd worden en heeft het, qua voeding, niet veel invloed dat de baas op vakantie gaat. De oppas kan echter nog zo z’n best doen; het is niet de baas en dat kan zijn weerslag hebben op de eetlust van je hond. 

Wanneer de hond naar een oppas of hondenpension gaat, dus niet in zijn eigen omgeving verblijft, is het vaak zo dat de dagelijkse voeding verandert. Sommige oppasadressen zullen de voerroutine van jou thuis overnemen, maar in een pension worden meestal de eigen regels gehanteerd. Dat is iets om over na te denken voordat je een verblijf voor je hond boekt.

Eigen merk

Vaak zijn bazen en honden gewend aan een bepaald merk voeding. Het is prettig als je al voor vertrek weet of jouw hond buiten het dagelijkse merk, ook een ander merk voeding verdraagt dat beschikbaar is op je vakantieadres. Als je hond brokken eet van een bekend merk – en je vakantie duurt dusdanig lang dat je niet genoeg voorraad mee kunt nemen – kun je via internet uitzoeken of er in de buurt van je vakantiebestemming mogelijkheden zijn om dit voer te kopen. 

Neem het droogvoer mee in een afgesloten zak of bak. Daarmee voorkom je dat de voeding kan oxideren, te veel in het licht staat, of te warm of te vochtig wordt.

Hygiëne

Hygiëne bij het voeren, en vooral bij het voeren van vlees, is ook op vakantie ontzettend belangrijk. In een appartement, huisje of hotel is dat iets gemakkelijker dan op de camping. Voorwerpen die met het vers voer in aanraking geweest zijn, moeten grondig worden gereinigd met zeep en heet water. Denk aan snijplanken, messen, voerbakken en bewaardozen. Als de hond klaar is met eten is het zaak zo snel mogelijk zijn etensbak schoon te maken. Vlees kan het beste in de koelkast bij een temperatuur van zeven graden ontdooid worden, iets wat op vakantie vaak lastig is.  Je kunt ervoor kiezen de hond tijdig te laten wennen aan houdbaar vlees. Bijvoorbeeld vlees in een kuipje of in een houdbare worstvorm. Je kunt dan een verpakking kiezen die in één maaltijd wordt opgegeten. Zo heb je geen problemen met restjes die bewaard moeten worden. Ook bij dit voer dien je de voerbak direct schoon te maken na de maaltijd. 

Het volledige artikel is te lezen in Onze Hond nummer 4. Dit nummer kun je vanaf 6 mei kopen in de boekhandel bij jou in de buurt of online bij de bcm store.

5/5 - (1 stemmen)

Deel bericht

Bekijk ook