fbpx
Schermafbeelding 2020-04-20 om 16.17.59

Verschil van inzicht in de opvoeding

Een hond wordt dikwijls gezien als een wezen dat voor liefde, plezier, verbroedering en kameraadschap zorgt. Toch kan de aanwezigheid van een hond ook gevoelens van irritatie en frustratie oproepen. Zeker als meerdere mensen binnen hetzelfde huishouden er verschillende ideeën op nahouden met betrekking tot opvoeding en training.

Een hond nemen

Het begint vaak zo mooi; met de beste intenties besluit een gezin een hond te nemen, bijvoorbeeld als kameraad voor de kinderen en/of als wandel- of trainingsmaatje voor de ouders. Wat het doel ook is, elk lid van het gezin kijkt ernaar uit de nieuwe huisgenoot te verwelkomen. De eerste dagen brengen ze vaak door op een roze wolk en er wordt vooral veel gespeeld en geknuffeld. Wat een liefde brengt zo’n beestje met zich mee! En dan komt de dagelijkse werkelijkheid om de hoek kijken. De hond moet worden opgevoed en/of getraind. De meeste mensen zullen van tevoren ongetwijfeld al een soort plan van aanpak hebben besproken, maar in de praktijk kan dit nog weleens anders uitpakken.

Opvoeden van honden

Voor zover verschillende opvattingen nog niet naar voren waren gekomen tijdens het opvoeden van de kinderen, treden die tijdens de opvoeding van een hond meestal wel wat duidelijker op de voorgrond. Een hond is immers toch iets anders dan een kind. Mannen en vrouwen Mensen ontwikkelen meningen, overtuigingen en denk-beelden onder invloed van hun eigen opvoeding, de cultuur waarin ze opgroeien, de mensen waar ze mee omgaan, hun persoonlijkheid etc. Ook iemands geslacht kan een grote rol spelen. Dit mag dan een gevoelig onderwerp zijn, het is een feit dat de hersenen, de hormoonhuishouding en het lichaam van een vrouw anders in elkaar zitten dan die van een man. Er wordt niet voor niets weleens gekscherend beweerd dat ‘mannen van Mars komen en vrouwen van Venus’. Al die verschillen hebben logischerwijs invloed op de psyche en het gedrag. Uit onderzoek is bijvoorbeeld meermaals gebleken dat vrouwen over het algemeen empathischer zijn ingesteld dan mannen*.

Lees het volledige artikel in Onze Hond nummer 4.

Tekst: Charlotte Post/De TekstPsycholoog

Deel bericht

Bekijk ook