Naughty,Beagle,Puppy,With,Slipper,Shoe,On,White,Background

Ondeugende Beagle Bink

Sommige mensen lopen aan tegen een heel scala van kleine ondeugden bij hun hond. De hond bedoelt het goed, het gedrag escaleert niet echt, maar toch zit zijn gedrag al snel in je irritatiezone. Voorvalletje zus, voorvalletje zo. De ondeugende hond bestaat! Het heeft echt met het karakter te maken en ondeugende honden zijn zeker niet de slechtste honden. Onder de juiste omstandigheden zijn die ondeugden soms juist een kwaliteit. In deze Onze Hond vertelt Marcel Nijland over Beagle Bink die het predikaat ‘ondeugend’ met trots draagt.

Tekst: Marcel Nijland. Foto: Shutterstock.

Bink is een vriendelijke, behoorlijk zelfverzekerde, leergierige en wat opdringerige Beagle. Hij heeft een onderzoekende en ondernemende manier van reageren op de omgeving. Hij houdt alles in de gaten en weegt zijn kansen af. Zijn initiatief leidt tot reacties van de eigenaar, en die reacties maken hem steeds slimmer.

“Dat doet hij wel vaker”

In mijn praktijk gaat Bink hoorbaar snuivend en snuffelend rond, hij inspecteert mijn bureau en behandeltafel, tilt zijn poot op en zet er meteen een vlak uit. En vervolgens nog één. De eigenaar reageert met: “Dat doet hij wel vaker.”

“Wat doet u dan?”, is mijn wedervraag. Niet zo veel blijkt uit het onduidelijke antwoord, en dat is een eerste signaal dat wijst op een ‘interactief’ probleem. De hond neemt initiatief en de eigenaar accepteert het of weet er geen raad mee. Ik vraag daar op door. Er komen meerdere incidentjes aan de oppervlakte. Zo steelt Bink kassabonnetjes en andere papiertjes die hij versnippert. De eigenaar heeft daar niet zo’n moeite mee: “Het is maar een kassabonnetje.” Bink kruipt op de bank zodra de eigenaar even opstaat. Het patroon is dat van een hond die steeds een beetje ‘ruimte’ inpikt, daar waar hij zijn kans schoon ziet. Verder Bink absoluut geen vervelende hond. Hij is gezellig, begroet meneer enthousiast en laat nooit agressie of iets dergelijks zien. Ik vraag door naar de activiteiten en dan blijkt dat meneer vijf keer per week minstens een uur gaat lopen. Zijn ouders springen op de andere momenten bij. Hij vertelt dat hij een volle baan heeft en deels vanuit huis werkt. Omdat hij weinig tijd extra heeft voor Bink voelt hij zich schuldig en tolereert hij gemakkelijk die ondeugden. Strikt genomen heeft Bink er niet echt last van.

Behoefte aan sturing

Ook buiten observeer ik de interactie met de eigenaar. Bink trekt hard aan de lijn, loopt voor meneer zijn voeten en probeert ook aan de lijn vaak en veel te markeren. Verder snuffelt Bink waar hij dat wil. De eerste hulpvraag van mijnheer gaat over de omgang met andere honden. Met andere honden is Bink behoorlijk assertief, maar wel vriendelijk en communicatief. Hij bindt op tijd in als dat beter is en hij is conflictmijdend. Niettemin laat hij wel spanning zien door te borstelen en een hoge houding in het eerste contact. Hij markeert veel en is bij reuen veel meer gespannen dan bij teven.

Tijdens het consult reageert Bink goed op trainingsinvloeden, zoals beloningen en opbouw in kleine stapjes. Het is een hond met een ondernemende aard die positief reageert op training.

In de basis is Bink vrij gehoorzaam, maar hij is niet in staat dat op te brengen in omstandigheden met afleiding. Bink is vooral voergericht getraind. Daar is ook veel winst in de training te boeken. De nadruk zou moeten komen te liggen op de oefeningen die hem in een moeilijke situatie erdoorheen helpen: komen, volgen en wisselen. Voor deze oefeningen geldt dat Bink ze direct op het eerste commando moet leren uitvoeren. Hierdoor krijgt hij de sturing waar hij behoefte aan heeft.

Gedrag herkennen

In de omgang met andere honden is Bink prima. De eigenaar zou een duidelijkere keuze voor zijn hond moeten maken met welke honden er gespeeld kan worden (bij voorkeur voor Bink bekende honden). Daarnaast is voor de eigenaar van belang dat hij meer inzicht krijgt in natuurlijk hondengedrag en inzicht heeft in hoe competitie en agressie tussen honden zich op kan bouwen. Het in een vroeg stadium leren herkennen van dit gedrag maakt ‘t veel gemakkelijker om dit ook vroegtijdig in goede banen te leiden. Zonder dit inzicht worden gehoorzaamheidsopdrachten meestal te laat gegeven, waardoor het voor een hond ook moeilijk wordt om hierop te reageren. Veel mensen verwarren ‘spel’ met opwinding en competitie. Vervolgens schrikken ze als er strijd en agressie ontstaat tussen honden. Honden kunnen erg primair reageren. Dat leren zien als een normale reactie die in goede banen geleid moet worden is iets dat inzicht en vaardigheid vergt.

 

ADVIES

In de basis is Bink een erg leuke hond maar de eigenaar zou op een andere manier naar het gedrag moeten kijken. Bink eist veel aandacht op. Dat vraagt altijd om structuur zodat voor een hond duidelijk is wanneer hij op aandacht kan rekenen en onder welke voorwaarden. De eigenaar geeft eerder aandacht ter compensatie vanuit een schuldgevoel. Dat schuldgevoel is niet nodig. Een hond kan uren slapen op een dag, ook een temperamentvolle hond. Wel moet zo’n hond leren wanneer hij ‘aan’ mag en wanneer hij ‘uit’ moet. Dat leert een hond in de omgang met een eigenaar. Als je de hond binnen meer rust geeft, maar buiten juist volop in actie zet leert een hond dat activiteiten vooral buiten plaatsvinden. Het gevolg is dat hij binnen gemakkelijker tot rust komt. In het begin kan dat moeite kosten omdat de hond nog in het oude patroon zit. Het kan zelfs wat toenemen door frustratie bij de hond. Maar zodra de hond de nieuwe omgangsstructuur begrijpt, neemt zo’n hond ook echt rust. Meer uitdagende training (hoger niveau van gehoorzaamheid, speuren, andere positieve training) leidt meestal tot een tevredener hond.

Door zijn stabiele, ondernemende en ondeugende karakter blijft Bink een leuke hond … en blijft hij kattenkwaad uithalen.

 

Deel bericht

Bekijk ook