MicrosoftTeams-image (24)

Interview met Jan Slagter – Hond met liftfobie?

Dan een ander huis!

 

De oprichter en directeur van Omroep MAX is regelmatig in het nieuws. Omdat hij het hart niet op de tong heeft als het maatschappelijke kwesties betreft, omdat hij zegt wat hij vindt, maar onlangs ook vanwege zijn hond. Het verhaal ging namelijk dat Jan Slagter en zijn echtgenote het appartement dat ze gehuurd hadden, van de hand deden omdat een van hun honden een liftfobie heeft. Met zo’n enorme hondenliefhebber heeft #Onze Hond graag een goed gesprek.

“Het was niet ‘gewoon’ zo dat Lady bang was om de lift in te gaan”, vertelt Jan als we hem vragen naar het liftavontuur. “Onze Greyhound was daadwerkelijk doodsbang. Ze stond te trillen als een rietje toen de liftdeuren opengingen en durfde niet in de buurt van de ingang te komen. We hadden ons huis verkocht en daar moesten we op korte termijn uit. Dit appartement hadden we al gehuurd, het contract was getekend. Maar toen we zagen hoe bang Lady was, werd het voor ons duidelijk: hier konden we niet gaan wonen.”

Rotleven gehad

Lady is een hond met een rugzakje. In het verleden werd ze dusdanig slecht behandeld dat haar leven sindsdien een gevecht tegen trauma’s is. Jan vertelt dat deze dame uit Ierland komt, waar ze werd ingezet in de windhondensport. Jan: “Die zware inspanning heeft haar lichaam geen goed gedaan. Ze leefde in een kelder en heeft geen liefde gekend. Veel buitenlandse coursinghonden hebben een rotleven: als ze niet meer kunnen rennen, zijn ze afgeschreven, niks meer waard in de ogen van hun eigenaar.” Jan en zijn vrouw Ingrid adopteerden Lady via een dame die honden uit het buitenland een nieuwe kans geeft. Ze werden goed voorgelicht en wisten precies waar ze aan begonnen. Hun andere hond, Whippet Abby, komt namelijk ook van deze mevrouw.

“We moesten toch ergens wonen…”

Jan: “Toen we de eerste keer samen met de honden gingen kijken naar ons nieuwe appartement, werd dus duidelijk dat ‘m dat met Lady niet ging worden. We wilden per se niet dat doodsbange dier drie keer per dag die lift in sleuren. Een Greyhound is een grote hond, die til je ook niet zomaar even op, maar sowieso moesten we daar niet aan denken. Gezien haar verleden heeft het weinig zin om met Lady te gaan trainen om de lift in te gaan. We wisten: Lady is een dame die je moet nemen zoals ze is, je moet kunnen leven met haar angsten en jezelf een beetje aan haar aanpassen.” Jan en zijn vrouw gingen als de gesmeerde bliksem op zoek naar een andere woning, op de begane grond. De verhuurder van het appartement met de lift lieten ze alvast weten dat de huur niet doorging, maar omdat ze al een jaarcontract hadden getekend, moesten ze zelf op zoek naar nieuwe huurders. Hun huis in Zoetermeer was verkocht, de overdracht zou op korte termijn plaatsvinden en ze moesten toch ergens wonen…

Deel bericht

Bekijk ook