Agressie hond

Agressie: Oude versus nieuwe inzichten – Deel 1

Door biologen en ethologen zijn er in de afgelopen eeuw allerlei theorieën ontwikkeld over wat de oorzaak en de functie van agressie is. Veel van deze oude theorieën zijn ook bij hondenbezitters, trainers en gedragstherapeuten terechtgekomen en leven daar soms nog voort. Wordt het geen tijd voor andere, genuanceerdere inzichten?

Agressie. Het komt zo veel voor, bij mensen, bij dieren. De meeste mensen en dieren krijgen er vroeg of laat mee te maken. Toch is het een van de minst begrepen gedragingen. Dat komt voor een deel omdat agressie zo lastig wetenschappelijk te onderzoeken is. Mensen en dieren die agressief worden, gaan bewegen. Je kunt ze dus niet in een scanner onderzoeken, want daarin moet je doodstil liggen. Ook kan een onderzoeker niet gemakkelijk situaties in scene zetten waarbij een dier agressief wordt. Onderzoek moet ethisch verantwoord zijn: dieren en/of mensen mogen er niet het slachtoffer van worden. Vooral voor de ‘hogere’ zoogdieren, zoals honden en apen, zijn er tegenwoordig strenge ethische regels waaraan onderzoek moet voldoen. De agressie die naar boven komt wanneer twee honden met elkaar vechten of wanneer een hond een mens of dier aanvalt, kan dus niet systematisch gemeten of bestudeerd worden.

Populair
Door biologen en ethologen zijn er in de afgelopen eeuw allerlei theorieën ontwikkeld over wat agressie bij dieren inhoudt en wat de oorzaak en de functie ervan is. Veel van deze oude theorieën zijn ook bij hondenbezitters, trainers en gedragstherapeuten terechtgekomen en leven daar soms nog voort. Gezaghebbende ethologen van het eerste uur, zoals Konrad Lorenz, en zijn navolgers, de onderzoekers Eberhard Trumler en Erik Zimen, schreven namelijk populair-wetenschappelijke boeken over honden- en wolvengedrag die enorm populair waren bij het grote publiek tussen de jaren zestig en negentig van de vorige eeuw. Deze inspireerden op hun beurt weer hondentrainers zoals Martin Gaus en Ruud Haak (voormalig hoofdredacteur van Onze Hond) en bepaalden zodoende lange tijd de interpretatie en aanpak van agressie bij honden.

Tekst: Elian Hattinga van ‘t Sant | Foto: Shutterstock

Het hele artikel lees je in Onze Hond 2019/3. Wil je nooit meer iets missen van Onze Hond? Neem dan een abonnement.

Deel bericht

Bekijk ook