fbpx
Closeup,Portrait,Of,White,Spitz,Dog,On,Black,Background

Snowy, Dwergkees met plasprobleem

Het verhaal van Snowy geldt waarschijnlijk voor meer mensen die tijdens een van de vele lockdowns besloten een pup aan te schaffen. Snowy, een schattig dwergkeeshondje, is acht maanden als ik bij haar gezin kom om te praten over het probleem dat ze maar niet opgelost krijgen. Door de lockdown zijn alle kinderen thuis en werken de ouders vanuit huis. Dat is bepaald geen ideale situatie; voor de mensen binnen het gezin, maar voor de kleine Snowy al helemáál niet.

Het gezin bestaat naast de ouders uit vier kinderen in de leeftijd van drie tot tien jaar. Wanneer ik bij de familie thuiskom zie ik dat er goed is nagedacht over de mogelijkheden en onmogelijkheden van het in huis hebben van een pup in combinatie met jonge kinderen. Een deel van de woonkamer is afgemaakt met hekjes, zodat een ruimte ontstaat waar Snowy vrij mag bewegen. In die ruimte staat een soort hokje als slaapplek. Deze oplossing is gekozen zodat de kinderen vrij kunnen bewegen en spelen en ze niet continu hun speelgoed hoeven op te ruimen. Een logische keuze.

Alles gedaan zoals we het graag zien

De reden dat ik voor een consult was gevraagd, is dat Snowy met haar acht maanden nog steeds dagelijks haar behoeften in huis deed. Bij een dergelijk probleem kijk ik eerst of er niet simpelweg sprake is van een gebrek aan zindelijkheidstraining. Deze eigenaren hadden echter precies alles gedaan zoals we dat graag zien. Zo hielden ze een ritme aan van op redelijk vaste tijden eten, uitlaten en spelen, en lieten ze de pup na alle voor de hand liggende momenten naar buiten. Dat wil zeggen: na het slapen, spelen, eten, en de eerste weken ook sowieso iedere twee uur. Maar niets leek te helpen en Snowy plaste en poepte nog steeds binnen. Dit deed ze zowel als het gezin thuis was als wanneer ze alleen was, en het maakte niet uit of ze losliep in huis of dat ze in haar eigen speelruimte verbleef.

Met 1-0 achter

Toen ik doorvroeg over de eerste weken van haar leven en haar tijd bij de fokker bleek dat Snowy vanaf ongeveer zes weken in een kleine bench had doorgebracht met haar moeder en twee nestgenootjes. Deze bench was niet erg schoon en het rook er ook niet fris. Wanneer pups op jonge leeftijd niet de mogelijkheid krijgen om hun ligplek schoon te houden, wordt er al een zaadje geplant voor problemen met zindelijkheid op latere leeftijd. Snowy had immers van kleins af aan nooit geleerd om op een andere plek haar behoefte te doen dan waar ze leefde. Daardoor stonden haar nieuwe baasjes al met 1-0 achter wat betreft die zindelijkheidstraining. Een ander probleem is dat Snowy maar een heel klein hondje is met veel fluffy vacht. Het is daardoor heel moeilijk om te zien als ze door haar pootjes zakt om te plassen. Wanneer je als eigenaar dan probeert op te letten of je pup moet plassen, en haar snel wilt optillen als je ziet dat ze gaat plassen, ben je bij dit type hondjes al snel te laat. Bovendien doet zo’n hondje kleine plasjes, die met regelmaat gemist worden. Met andere woorden: de zichtbaarheid van de onzindelijkheid was niet meteen duidelijk.

Het volledige artikel is te lezen in Onze Hond nummer 2. Dit nummer kun je vanaf 18 februari kopen in de boekhandel bij jou in de buurt of online bij de bcm store.

5/5 - (1 stemmen)

Deel bericht

Bekijk ook