DSC_8615

Bijzondere hond brengt hoop na trauma

Je zult maar twintig jaar zijn en – al dan niet tijdelijk – afhankelijk zijn van een rolstoel. Verder moet je medicatie gebruiken om herinneringen af te zwakken. Herinneringen die zo heftig zijn dat ze je af en toe lam leggen; zowel letterlijk als figuurlijk. Dat is momenteel zo’n beetje het leven van Jana Kamminga. Gelukkig kwam Ahsoka in haar leven, zij is nu haar steun en toeverlaat.

Drie ernstige gebeurtenissen zetten een aantal jaren geleden het leven van Jana uit Kampen ernstig op haar kop en deden haar veranderen van een vrolijke puber in een terneergeslagen persoon. Als zestienjarige bezocht Jana een psycholoog die bij haar de diagnose PTSS (Post Traumatische Stress Stoornis) stelde. Hierbij herbeleef je steeds weer de nare dingen die je hebt meegemaakt.

Een puppy

Jana wil over deze gebeurtenissen liever niet uitweiden, evenmin zint ze op wraak. Wat ze wel wil is uit het dal klimmen en beter worden. Ze vertelt: “Naast mijn PTSS kreeg ik zo’n anderhalf jaar geleden te maken met een bijverschijnsel ervan, PNEA. Dit staat voor Psychogene Non Epileptische Aanvallen. Kort gezegd: het trauma werd te zwaar voor mijn hoofd en ook mijn lichaam kon het niet aan. Het leek alsof mijn spieren steeds slapper en zwakker werden en mij uiteindelijk niet meer konden dragen. Zo kwam ik in de rolstoel terecht.”

Jana was toen al, door middel van crowdfunding,  geld aan het inzamelen voor een hulphond om haar PTSS-klachten te verlichten. Van het bedrag dat ze bijeenbracht was ze niet in staat om een volwassen en geheel als ‘buddy’ getrainde hond te kopen, maar wel een puppy. Dat werd Ahsoka of – in de wandelgangen – ‘Sok’; een Koningspoedel van twee jaar oud. Jana: “Haar naam komt uit Star Wars, Ashoka is een personage in deze films. Ik hoorde dat mensen die allergisch zijn voor honden vaak minder last hebben van een hond met een krullenvacht of een vacht die minder verhaart. Bijvoorbeeld een Labradoodle, Portugese Waterhond of een Koningspoedel. Daarom wilde ik graag zo’n ras. Het werd de poedel.”

Het volledige verhaal van Jana lees je in Onze Hond 1 – 2023

5/5 - (1 stemmen)

Deel bericht

Bekijk ook