fbpx
A,Very,Cute,Black,And,White,Staffordshire,Bull,Terrier,Dog

Gedrag en opvoeding: Samenzang geeft kopzorgen

Veel honden reageren op geluiden. Waarop en hoe ze reageren is per hond verschillend en natuurlijk hoeft het reageren op geluiden geen probleemgedrag te zijn. Onlangs werd ik te hulp gevraagd door ouders die een bijzonder, maar serieus probleem hadden. Als hun jonge kindje (1 jaar) een hoog geluid maakte, begon de hond te huilen. Het geluid van kind en hond samen bracht de ouders tot wanhoop. Ze hadden al van alles geprobeerd om de samenzang te stoppen, maar tevergeefs.

De eerste keer dat ik het hoorde vond ik het bijzonder te horen hoe kind en hond hun geluid op elkaar afstemden. Het klonk als muzikale communicatie, maar helaas met het volume op de hoogste stand en zonder een uitknop. Het gaat hier om Max, een gecastreerd Frans Bulldogreutje van vier jaar oud. Max kwam als pup in het gezin, dat toen nog zonder kinderen was. De afgelopen vier jaren verliepen zonder gedragsproblemen. Eigenaren genoten volop van Max en zijn gezellige karakter. Max had niet eerder problemen met harde geluiden of knallen. Hij huilde ook niet mee met sirenes of andere kenmerkende geluiden. Soms reageren honden vocaal op de opwinding in de omgeving, maar ook dat was Bij Max niet het geval.

Allemansvriend

Max is een allemansvriend, sociaal, vriendelijk en laat zich graag aaien door bezoek. Kinderen zijn, zowel buitenshuis als op bezoek in zijn eigen huis, geen probleem. Als het in huis te druk wordt met veel kleine kinderen zoekt Max zelf de rust op en gaat hij in zijn mandje of in de gang liggen. Toen Max vier jaar was kwam er gezinsuitbreiding. Eigenaren hadden zich goed voorbereid op de komst van hun kindje. Na de geboorte werd Max bewust betrokken bij het geheel. Aanvankelijk was er geen verandering in het gedrag van Max te zien als hij erbij was tijdens de verzorging of aanwezigheid van de baby. Dat veranderde toen het zoontje begon te kruipen. In het begin vond Max dat wat spannend en zocht hij een veilig plek op, onder de tafel of de stoel. Uiteindelijk raakte Max ook hieraan gewend en was het voor hem niet meer nodig om zijn plekje op te zoeken.

Samenzang

Aanvankelijk kon Max wel eens een piepje laten horen als het zoontje hoge geluidjes maakte. Naarmate de geluiden harder en frequenter werden ging Max daar versterkend in mee en jankte hij uit volle borst. Honden zijn zeer opmerkzaam op hun omgeving en weten patronen in tijd en in gedrag te herkennen. Max wist feilloos wanneer er een interactiemoment van ouders met kind zou komen. Vooruitlopend daarop nam de spanning in zijn lijf zichtbaar toe en kroop hij onder de tafel of een stoel om vervolgens mee te gaan in het geluid van het kind. Het zoontje had intussen niet alleen geleerd dat hij geluid kon maken, maar ook dat het een heleboel actie oplevert. Vaak keek hij waar de hond was, om vervolgens te starten met geluidjes. Naast het feit dat zo veel hoog geluid voor jezelf en de omgeving hinderlijk is, besloten de eigenaren ook hulp in te roepen omdat ze zagen dat hun hond erg veel stress had en pas ontspande als er weer rust was in huis.

Het volledige artikel is te lezen in Onze Hond nummer 1. Dit nummer kun je vanaf 21 januari kopen in de boekhandel bij jou in de buurt of online bij de bcm store.

5/5 - (1 stemmen)

Deel bericht

Bekijk ook