Hond 2018

Hond 2018

Wat bescheidener qua opzet en bezoekersaantallen, maar strak georganiseerd zoals altijd, mét schitterende honden uit binnenen buitenland, dat kenmerkte deze laatste Winnershow in de RAI en de allerlaatste Holland Cup.

December 2018 staat genoteerd als de laatste editie van de Winner die in de RAI in Amsterdam werd gehouden. In 1890, het jaar van haar oprichting, organiseert de Koninklijke Nederlandse Kennelclub ‘Cynophilia’ haar eerste Winnertentoonstelling in Scheveningen. Het jaar erna organiseerde Cynophilia onder andere ook een show in Amsterdam, de stad die later de vaste standplaats van de jaarlijkse Winnertentoonstelling zou worden. Sinds 1932 werd deze in het eerste RAI-gebouw gehouden, in 1966 werd het nieuwe RAI-gebouw geopend, waar nu de 129ste Winnershow heeft plaatsgevonden. Tijden veranderen, ook voor de Winnershow. De prijzen van de hallen en bijbehorende faciliteiten blijven maar stijgen, zo ook die van de RAI. Wie bijvoorbeeld vergeten was om op voorhand een parkeerkaart met korting te kopen kon zo maar even 24 euro aan parkeergeld aftikken. En wat is eigenlijk de meerwaarde aan een show ín Amsterdam, ik denk dat er maar weinig exposanten zijn die daadwerkelijk na de show nog Amsterdam in gaan? We zijn allemaal erg benieuwd wat de nieuwe locatie van de Winner 2019 gaat worden; de Raad van Beheer, die sinds 2016 de organisatie grotendeels heeft overgenomen van Cynophilia, kon daar nog geen uitspraken over doen.

Dansk

Afscheidsshow Holland Cup

Eigenlijk was dit een beetje een afscheidsshow; afscheid van de RAI, maar ook van de eendaagse Holland Cup, die sinds 2013 op de vrijdag voorafgaande aan de Winner werd georganiseerd. Aangezien vriend en vijand het erover eens zijn dat er in ons land op dit moment te veel shows zijn, staat de Holland Cup vanaf 2019 niet meer op de kalender. Ook Monique van Wijk, die 25 jaar lang met haar fraaie portretten op de Winner aanwezig was, heeft besloten dat dit haar laatste Winner was. Dit jaar hing het schitterende portret van de winnaar van de World Dog Show, de Grand Basset Griffon Vendéen Frosty Snowman, drie dagen lang prominent in haar stand voordat het met eigenaar Gwen Huikeshoven mee naar huis ging. Het programma van HOND2018 zat weer boordevol leuke workshops, demonstraties en wedstrijden. De publieke belangstelling liet dit jaar wat te wensen over, maar wellicht trekt dat volgend jaar weer aan.

Bijzonder

Er waren wel veel buitenlandse exposanten, en er is één ding zeker, de Winner staat garant voor het grootste aantal verschillende rassen en zo waren er ook dit keer weer een aantal heel bijzondere rassen te zien. Zo was er een jong Zweeds echtpaar met twee Braziliaanse Terriërs. Dit ras is in Scandinavië al redelijk populair en het echtpaar was ook verbaasd dat dit in Nederland niet het geval is. Terugkijkend naar de WDS zien we dat daar 29 inschrijvingen waren die met name uit Finland, maar ook uit Frankrijk, Oostenrijk en natuurlijk Brazilië kwamen. Ook de Franse jachthonden waren goed vertegenwoordigd, er was zelfs een Epagneul bleu de Picardie aanwezig. Winner 2018

Hondendorp(je)

In het hondendorp waren diverse rasverenigingen vertegenwoordigd. Toch wel jammer dat dit mooie initiatief nooit zo van de grond is gekomen als op de Crufts. Iedereen die Crufts wel eens heeft bezocht, zal beamen wat een mooi spektakel dat is; alle rassen zijn daar vertegenwoordigd, waarom zijn er dan op de Winner slechts een handjevol verenigingen? Opvallend was de stand van de Poolse Jachtspaniel; wat een slimme zet om een ras, welke in Nederland nog compleet onbekend is, te presenteren. Het zou ook mooi zijn geweest als de net nationaal erkende rassen er waren geweest, hopelijk zijn zij er volgende keer bij.

Blue

Holland Cup

Het ereringprogramma, op de mooie groene vloerbedekking, was op alle dagen zeer compleet en liep zeer vlot door de diverse voorkeuringsringen waar de keurmeesters de honden goed konden bekijken. Vrijdag verliep alles zo vlot dat er op de geplande tijd is ingelopen. De start van de keuringen was om 11.00 uur om mensen de gelegenheid te geven om ondanks de ochtendspits in alle rust te arriveren. In de middag konden de eindkeuringen eerder dan gepland beginnen waardoor de laatste rozet van de dag al om 18.30 uur kon worden uitgereikt in plaats van de geplande 20.00 uur. Het was de Zweedse keurmeester Frisk Svante die 10 rasgroepwinnaars van de Holland Cup mocht keuren. Het was een internationale line-up met een Welsh Corgi Pembroke uit Rusland, een bruine Newfoundlander uit Frankrijk, een Staffordshire Bull Terriër uit Duitsland, een Dashond korthaar uit Litouwen, een Amerikaanse Cocker Spaniël uit Engeland. Uit eigen land kwamen de American Akita Blackbear Mountains Ody van Nina Bergsma, de Ierse Setter Tussocks Manor Avonmora van Susan Mogony en een grote Poedel zwart Fabulous Black Dream’s Make Love At Paris van Kitty Bakker.

Zweden

Het hele artikel lees je in Onze Hond 2019/1. Wil je nooit meer iets missen van Onze Hond? Neem dan een abonnement.

Deel bericht

Bekijk ook