Als het roofdier de overhand neemt

In veruit de meeste gevallen zijn de gevolgen van de vriendschap tussen mens en hond prachtig, maar soms komt het roofdier in die dierbare vriend keihard naar boven. De gevolgen die dat heeft, kunnen – afhankelijk van het soort hond – afschuwelijk zijn. Onze Hond sprak met Wenda Las van Bennekom, een hondengedragsdeskundige die gespecialiseerd is in honden die we scharen onder de noemer ‘hoog risico-’ of HR-honden. We hadden het met Wenda over honden, happen, het oorspronkelijk gebruiksdoel van bepaalde rassen, en het feit dat jarenlange selectie niet zomaar verdampt door een warme mand en een portie liefde. Maar bovenal hadden we het over verantwoord hondenbezit. 

HR-honden

(volgens de lijst die in 2017 door de overheid werd opgesteld)

Akita, American Bulldog, American Pitbull Terrier, American Staffordshire Terrier, Boerboel, Bullmastiff, Bull Terrier, Cane Corso, Dogo Argentino, Dogo Canario, Staffordshire Bull Terrier, Rottweiler, Tosa, Fila Brasileiro, Anatolische Herder, Zuid-Russische Owcharka, Kaukasische Owcharka, Pitbullachtigen (alle kruisingen met een Pitbull), Bully Kuta, Alano, Bandog).

‘Het zijn toch allemaal honden?’

Wenda vertelt dat zo rond begin jaren tachtig de Duitse Herder bestempeld werd als ‘gevaarlijk’. “Daarna kwam de Dobermann, vervolgens de Rottweiler en toen de Pitbulls en American Staffordshire Terriers naar ons land kwamen, kregen zij dat stempel. Je zag dat er telkens weer naar een ander ras werd overgestapt; de behoefte aan ‘stoere’ honden zit in onze soort. Toen zaten we nog in de wereld van de slipketting. Als je daar maar hard genoeg aan trok, en je hond goed socialiseerde, dan kwam het wel goed, dachten veel mensen. Eigenaren en trainers gingen ervan uit dat, als je maar flink opvoedde en trainde, de rasspecifieke eigenschappen wel zouden verdwijnen. Bij molossers, bulldogs, bepaalde terriers en grote kuddebewakers is geselecteerd op eigenschappen die bij hun taken passen. De terrier kenmerkt zich door een zeer korte tijdspanne tussen het binnenkomen van een trigger en zijn reactie daarop. Kuddebewakers en veel molossers staan bekend om hun intolerantie naar niet-groepsleden. Zij bewaken dat wat zij als ‘van hun’ zien en doen dat met overgave. Dat knuffel en train je niet zomaar weg, hiervoor is fokselectie nodig. Zijn deze honden hierdoor dan allemaal gevaarlijk? Het antwoord is kort en simpel. Nee!”

Recente incidenten

We zetten hieronder aan aantal van de recente bijtincidenten op een rijtje. Zet je schrap; leuk leesvoer is het zeker niet.

* Op 10 september werd in Didam een vijfjarig kind door een hond in het gezicht gebeten. De eigenaren – met een grote bruine en een iets kleinere witte hond – liepen na het incident door en boden geen hulp. Bij het schrijven van dit artikel is de politie nog op zoek naar getuigen.

* Half september raakte een Engelse tiener gewond door aanval van een American Bully XL. Mensen die haar wilden helpen, werden ook gebeten. In de Engelse politiek vraagt men zich af of dit ras verboden moet worden.

* Een week later werd een 52-jarige man doodgebeten door de American Bully van zijn buren. Hierop besloot de Britse regering dat dit ras eind dit jaar verboden moet worden.

* In 2019 werd de acht maanden oude baby Robin doodgebeten door de Duitse Herder van zijn grootouders. In eerste instantie besloot het OM de opa en oma niet te vervolgen. Robins moeder spande een rechtszaak aan tegen haar – inmiddels ex – schoonouders. Deze kwam voor de rechter in september. Toen de grootouders niet aanwezig bleken omdat ze het emotioneel niet aan konden, besloot de rechter de zaak uit te stellen.

* In augustus werd in Emmeloord een baby doodgebeten door een hond. Bij het schrijven van dit artikel was nog niet bekend wat er precies gebeurd is en om wat voor hond het ging. De hond werd twee weken na het drama geëuthanaseerd.

* in oktober zagen we in het tv-programma Bureau Rotterdam hoe een hondje op straat wordt doodgebeten door een soortgenoot. Het verdriet van de eigenaar ging door merg en been en leverde heftige reacties op.

De rest van het interview met Wenda Las van Bennekom over de bijtincidenten vind je in Onze Hond 9 – 2023. Dit nummer verschijnt op 26 oktober 2023 en ligt tot en met 17 november in de winkel. 

 

Deel dit bericht

Bekijk ook