fbpx
eine en minna bij boom

Wat beloning je kan brengen

In de mei-uitgave van Onze Hond las je al over Van Maanen Vakantiehuizen in het Drentse Erm. Eline en Jan van Maanen realiseerden daar hun droom uit liefde voor dieren en specifiek voor honden. En afgelopen jaren zette Eline haar tanden in een online leeromgeving voor hondenbezitters met een community: LOCA! Beloning staat hierin centraal.

Een aantal jaren geleden leerde Eline van Maanen kynologisch instructeur Minna kennen. Er waren een aantal problemen met hun hond Dalton en verschillende trainers waren al ‘versleten’. “We kwamen gewoon niet verder”, vertelt Eline. “Bovendien stond ik vaak niet achter de manier van trainen die zij me adviseerden, het gaf me geen goed gevoel. Toen ik samen met Minna begon te trainen, ging er een wereld voor me open. Deze manier voelde zo fijn en ook Dalton had er plezier in en ging met sprongen vooruit. Minna begreep Dalton echt en kon het ook weer vertalen naar mij. In korte tijd waren we beide veel zelfverzekerder en zaten we goed in ons vel. Een geweldig gevoel en bovendien werd onze band sterker dan ooit.”
Minna gaat verder: “Als je problemen ervaart bij de omgang met je hond zoek je deskundige hulp. En vooraf weet je niet of dat jou en je hond gaat helpen. Ik kwam ooit terecht bij een club waar slipkettingen, dominantiehandelingen en een schop-onder-de-kont de methodiek bepaalden. Rukjes aan de lijn geven, schreeuwen en je hond tegen de grond duwen; dat voelde niet fijn. En ook al stond er heel wat ervaring tegenover me, deze aanpak werkte dus niet. Bij toeval liep ik tegen clickertraining aan en dat maakte zo’n verschil! De band met mijn hond verbeterde en die genoot zichtbaar van spel en lekkers. Dat moet ik anderen ook laten ervaren, dacht ik.”

Online

Toen Minna Eline ontmoette, klikte dat goed. Beiden wisten dat, als je een probleem hebt met je hond, het aanlokkelijk is om alles aan te grijpen. Maar wat is goed? Wat werkt? Minna begon met 1-op-1-begeleiding aan honden van vakantiegangers op het park van Eline. Binnen de kortste keren was de vraag groter dan ze aankon. Haar aanpak werkte en dat bracht hen op het idee om juist die aanpak online aan te bieden. Online begeleiding bij de meest voorkomende hulpvragen.
Wat begon als een klein project heeft uiteindelijk zo’n drie jaar in beslag genomen. Er kwamen steeds meer cursussen bij en uiteindelijk ook een community. Eline: “We willen voor elke hondenbezitter een interessante cursus aanbieden. Niet alleen over gedrag, of voor puppy’s, maar ook cursussen waarmee je hond en baas helpt met verrijking, zoals zoekwerk of lekker sportief bezig zijn.”

Van Maanen LOCA! (Leerzaam, Ontspanning, Creatief en kom in Actie!)

De missie van LOCA is mensen helpen om een optimale band met hun hond te hebben. En dat is tweerichtingsverkeer. Eline: “We willen dat eigenaren bewust gaan nadenken over hun keuzes wat betreft training. Iets op een bepaalde manier doen omdat iedereen het zo doet…. Is dat wel de beste manier voor jou en jouw hond? Hoe ga je om met je hond? Kies je er bewust voor dat je hond uit angst voor pijn niet meer blaft wanneer hij een andere hond ziet, of gebruik je een sliplijn omdat een trainer jou heeft gezegd dat het niet pijnlijk is? Als een trainer eerlijk vertelt hoe een slipkoord of stroomband werkt en je kiest er bewust voor, dan is dat natuurlijk jouw keuze als eigenaar. Maar doe je het omdat je denkt dat het ‘moet’, omdat het heel gewoon is, of omdat er geen nadelen aan kleven?” Minna: “Omdat ik zelf de overstap heb gemaakt van straffen, roedelleider spelen en dominant zijn tegenover mijn hond, naar meer belonen en investeren in een andere soort relatie, weet ik ook hoe lastig het is om die omslag te maken. Baasjes die hebben gewerkt met straf en correctiemiddelen zijn dus juist van harte welkom bij LOCA!, want die stap is niet altijd even makkelijk. Maar: waar een wil is, is een weg. En met de steun en hulp van andere hondeneigenaren die hetzelfde meemaken of hebben meegemaakt, is het gewoon een stuk makkelijker trainen en praten. Een community is uitsluitend voor leden. Zo kun je veilig met elkaar communiceren over onderwerpen die bij jouw cursus, problemen of hond passen. Er is veel begrip onder de leden, dat geeft vertrouwen.”

Niet alleen maar koekjes

De methode van LOCA! werkt met beloning in plaats van straffen. Wordt dan ongewenst gedrag genegeerd? “Zeker niet!”, zegt Eline. “Onze begeleiding is maatwerk. Ook het type beloning moet bij de hond passen – het is niet alleen maar koekjes geven. Er is ook veel aandacht voor het aanleren van grenzen. We stimuleren het gebruik van een beloningssignaal (marker-based training), zoveel mogelijk positieve bekrachtiging en methodes zoals LAT. Trainen hoort voor zowel baas als hond leuk te zijn. Anders zakt de motivatie snel weg.” Eline: “Een rode draad in al onze trainingen zijn de unieke 3-gangen trainingsmenu’s. De zogenaamde ‘gerechten’ die een training van je hond compleet maken: Brain, Body en Nose. Je kiest als het ware een voorgerecht, hoofdgerecht en toetje, waarin in elke gang Nose, Brain of Body-oefeningen zitten. De trainingsmenu’s zorgen voor stapsgewijze training met een duidelijk doel. Bovendien geeft deze manier van trainen veel inspiratie en motivatie. Minna is ook verzot op verschillende hondensporten, dus onderdelen van dogdance, agility, zoekwerk en tricks sluipen regelmatig in de lessen en de menu’s.” Op www.vanmaanenloca.nl kun je terecht voor cursussen, persoonlijke begeleiding en dus een community waarin je met anderen ervaringen en tips kan delen. Persoonlijke begeleiding kan ook via Zoom of tijdens een vakantie bij Van Maanen Vakantiehuizen. De methode van LOCA! is ook prima te combineren met een hondenschool. Eline: “We hebben een goed netwerk om mensen te helpen een fijne trainingsplaats in de buurt te vinden. Daarover wordt ook een hoop gedeeld in de online community. En hebben leden behoefte aan een wandel- of trainingsmaatje, dan zijn er provinciegroepen. Zo is er wel voor iedereen wat te vinden in de community-omgeving.”

Meer weten? Lid worden? Beginnen met een cursus? Kijk op www.vanmaanenloca.nl

3.9/5 - (7 stemmen)

Deel bericht

Bekijk ook