Fotocredits: Baas en Beest Fotografie

Samen voor een toekomst zonder trauma!

In iedere straat in Nederland wonen gemiddeld vier mensen die kampen met traumaklachten. Dit zie je niet aan de buitenkant, want een trauma zit vanbinnen. Die vrolijke student die in zijn jeugd verwaarloosd werd, die lieve dame die een verkeersongeluk zag of die beleefde winkelier die werd overvallen. Iedereen kan een trauma oplopen. Veel traumaslachtoffers lukt het niet hier overheen te komen, omdat ze geen juiste behandeling kunnen vinden, of omdat ze hierin zijn vastgelopen. Hulphond Nederland en VriendenLoterij Bingo laten traumaslachtoffers niet alleen. Samen ontwikkelen wij het Domingo House, een veilige plek waar cliënten door middel van therapie met getrainde honden en paarden aan hun trauma kunnen werken. Zo krijgen zij niet alleen hun leven terug, maar ook het vertrouwen in de toekomst.

Om aandacht te vragen voor de traumaproblematiek in Nederland zijn de VriendenLoterij Bingo en Hulphond Nederland samen de landelijke actie ‘SuperBingo’ gestart. Met de actie wordt de verdere ontwikkeling van het Domingo House gesteund. Een nieuw en uniek centrum voor dierondersteunde therapie in Nederland. Het Domingo House biedt een nieuw perspectief voor mensen met traumaklachten of PTSS, die zijn vastgelopen in hun reguliere behandeling. Zij doorlopen een innovatief therapieprogramma met speciaal opgeleide therapeuten en getrainde honden en paarden, en krijgen zo weer vertrouwen in de toekomst.

Voordat een hond als therapiehond in het Domingo House aan de slag kan gaan, legt hij een lange weg af. Als een pup acht weken is, wordt hij bij een vrijwillig gastgezin geplaatst. Daar gaat het gezin meteen aan de slag met socialisatie- en zindelijkheidstrainingen. Gedurende de eerste veertien maanden van het leven van de pup -want zo lang woont de pup bij een gastgezin- komen daar nog eens 27 basiscommando’s bij. Lia en Karl-Heinz zijn al bijna 25 jaar vrijwillig gastgezin voor Hulphond Nederland en hebben al bijna 25 honden voorbereid op een leven als hulp- of therapiehond bij Hulphond Nederland. Lia: “Op deze manier kunnen we mensen helpen. (…) Bovendien zijn alle honden die we hebben opgevoed en getraind in een gouden mand beland. En dat is een fijne gedachte.”

Na ruim een jaar draagt het gastgezin de pup weer over aan Hulphond Nederland, waar de pup een persoonlijk trainingsprogramma volgt. Na een jaar wordt gekeken waar de hond het best tot zijn recht komt: als therapiehulphond, ADL (algemene dagelijkse verrichtingen), epilepsie of PTSS. Linda is hoofd van het Expertisecentrum van Hulphond Nederland en zegt hier het volgende over: “De perfecte hond bestaat niet. Het is keer op keer zoeken naar de unieke combinatie. Het is heerlijk als je het gevoel krijg dat een hond ‘het’ in zich heeft.”

De therapiehonden en -paarden die bij het Domingo House worden ingezet, helpen traumaslachtoffers de regie over hun leven weer terug te krijgen. De 38-jarige Viola weet als geen ander hoe waardevol het programma is: “Door de traumatherapie bij het Domingo House van Hulphond Nederland kom ik steeds meer bij mijn eigen gevoel en kracht. En dat voelt goed!”

Samen voor een toekomst zonder trauma! Help ook mee. Ga naar www.vriendenloterij.nl/bingo.

Benieuwd naar de volledige verhalen van Lia, Karl-Heinz, Linda en Viola? Lees dan verder in Onze Hond, editie 5.

5/5 - (2 stemmen)

Deel bericht

Bekijk ook