pexels-maria-orlova-4916680

Hond gered uit oververhitte auto: wie is er aansprakelijk voor de schade?

Warme dag in Nederland? Dan vind je altijd wel ergens in de media dat er een hond is gered uit een veel te hete auto. Het baasje is heel ā€˜evenā€™ weg, maar zowel in de zon als in de schaduw kan de temperatuur in de auto wel oplopen tot 40 graden. Dit gebeurt niet alleen midden in de zomer.Ā  En dat is ontzettend gevaarlijk voor een hond. Zie jij een hond zitten in een oververhitte auto of heb je het raam al doorgeslagen? Dit is wat je kunt doen.

Niet verzekerd voor hond redden uit auto

Op het moment dat je een hond in een veel te warme auto ziet zonder baasje en je slaat zomaar een ruit in, dan heb je de kans dat de eigenaar jou aansprakelijk stelt voor de schade aan de auto. Dit is vaak niet standaard gedekt op je aansprakelijkheidsverzekering en verschilt ook een beetje per situatie en verzekeraar. Deze verzekering is overigens niet verplicht, maar wel verstandig om te hebben. Tijdens je inboedelverzekering vergelijken sluit je deze vaak gemakkelijk erbij af.

Bel de politie

Als het baasje in geen velden of wegen te bekennen is, doe je er verstandig aan om de politie te bellen. Dit kan via het meldnummer 144. Dit is een speciaal nummer voor dierenmishandeling- of verwaarlozing. Zorg wel dat je eerst goed rondkijkt of je het baasje echt niet kunt vinden. Het achterlaten van je hond of huisdier kan namelijk strafbaar zijn. Als je je hond achterlaat, kun je een boete riskeren van 360 euro. In een erger geval kun je zelfs gedagvaardigd worden.

Naar de dierenarts

Op het moment dat de hond uit de auto is, is het van belang dat je zo snel mogelijk naar de dierenarts gaat en de hond in de schaduw laat afkoelen. Doe dit niet met ijskoud water, maar met lauw water. Begin met de buik en de voetzolen.

Raam kapot? Zo zit het met je autoverzekering

Is het toch zo ver gekomen dat de ruit van je auto is ingeslagen om de hond te redden? Dan heb je vaak niks aan je autoverzekering. Tijdens je autoverzekering vergelijken kun je kiezen uit drie soorten dekkingen: WA-verzekering, WA + beperkt casco en WA + volledig casco. Kies je voor de minste dekking? Dan is alleen de schade die je als bestuurder maakt aan personen en eigendommen gedekt. Met de beperkt casco dekking ben je ook verzekerd voor diefstal, ruitbreuk, brand, storm, hagel en botsingen met dieren. Rijd je in een vrij nieuwe auto? Dan kies je vaak voor de volledig casco dekking. Hiermee verzeker je ook nog schade die je zelf veroorzaakt. Zoals je van een weg raakt of ergens tegen aan rijdt. Dit betekent dus niet als je deze schade met opzet hebt gemaakt.

 

 

3.2/5 - (4 stemmen)

Deel bericht

Bekijk ook