pexels-photo-2248516

Een hondenverzekering: waarom (niet)?

Voor uw hond wilt u natuurlijk het allerbeste. Als hij of zij iets mankeert, dan wilt u dat er goed gezorgd wordt voor uw trouwe viervoeter. In Nederland kunnen die dierenartsen gelukkig al heel veel, maar de kosten van behandelingen kunnen behoorlijk hoog oplopen, zeker als een dier een operatie of een langdurige behandeling met medicatie nodig heeft.

U kunt die kosten (deels) laten dekken door een dierenverzekering af te sluiten. In Nederland is het niet verplicht om zo’n verzekering voor uw huisdier te hebben. Of een dierenverzekering iets voor u is, is afhankelijk van uw situatie en bijvoorbeeld de leeftijd, het ras en het geslacht van de hond.
Hieronder zijn enkele voor- en nadelen van een hondenverzekering op een rijtje gezet.

Voorkom hoge kosten en moeilijke keuzes

Een groot voordeel van een hondenverzekering is dat kosten die worden gemaakt om een hond te behandelen bij ziekte of na een ongeluk, meestal worden gedekt. U betaalt een maandelijkse premie en kunt dan jaarlijks tussen de 2000 en 5000 euro vergoed krijgen van de medische kosten die gemaakt zijn. Hoe hoog de premie is en hoeveel geld er jaarlijks maximaal uitgekeerd wordt, is afhankelijk van welk verzekeringspakket u kiest en onder andere het ras en de leeftijd van de hond bij aanvang van de verzekering. Ook is er altijd een bepaald percentage dat u zelf moet betalen.

De kosten voor een operatie lopen al snel op tot meer dan duizend euro en dat geld heeft niet iedereen makkelijk beschikbaar. Door een hondenverzekering af te sluiten, kunt u voorkomen dat u de keuze om uw hond wel of niet te laten behandelen, moet laten afhangen van de financiële situatie.

Weggegooid geld?

Een nadeel van een verzekering is dat u van tevoren niet weet of u er gebruik van gaat maken. Het is vooraf niet te zeggen of een hond geconfronteerd zal worden met een ziekte die of ongeluk dat dure behandelingen noodzakelijk maakt. In theorie zou het kunnen gebeuren dat u meer geld kwijt bent aan de premie dan dat u uitgekeerd krijgt. Of u het risico wilt nemen om voor onverwachte hoge kosten te maken, is een overweging die u zelf het best kunt maken.

U kunt ook de keuze maken zelf regelmatig wat geld apart te zetten. Een nadeel hiervan is dat, als u net begint met sparen of als u net het opgespaarde bedrag hebt uitgegeven aan een behandeling, het weer even duurt tot u genoeg geld apart hebt om nieuwe medische handelingen te kunnen betalen.

Goed opletten!

U kunt uw hond bij verschillende verzekeraars laten verzekeren en veel verzekeraars bieden verschillende pakketten aan, zoals bijvoorbeeld een basispakket en een aanvullende verzekering.

Wat vergoed wordt, welk bedrag u zelf moet bijdragen en de hoogte van de premie verschillen om deze reden per verzekering. Het is dus verstandig om van tevoren uit te zoeken welke dierenzorgverzekering het meest geschikt is voor uw viervoeter. Zo komt u niet alsnog voor onverwachte uitgaven te staan.

Kortom: of een hondenzorgverzekering bij u past, bepaalt u zelf. Kiest u voor een hondenverzekering, dan is het verstandig om u goed te (laten) informeren over de voorwaarden en vergoedingen. Als u de keuze maakt uw hond niet te laten verzekeren, dan is het goed om enigszins voorbereid te zijn op de kosten voor een eventuele behandeling

Dit artikel is in samenwerking met www.overstappen.nl.

Deel bericht

Share on facebook
Share on print
Share on email
Bekijk ook