56445-MSD STAP afbeelding (900x600)

Echt waar: jij hebt waarschijnlijk 50% meer kans op teken! Volg de STAP-methode

Voor echte hondenliefhebbers geldt: wat zou je zonder je viervoeter moeten? Maar wist je dat hondeneigenaren maar liefst 50% meer kans hebben op een tekenbeet dan mensen zonder huisdier? Onbeschermde huisdieren kunnen teken levend mee naar huis of tuin nemen. Maar liefst 31% van tekenbeten lopen mensen gewoon in de tuin op. Om jezelf en je gezin te beschermen, is het dus zaak óók je hond te beschermen! Volg de STAP-methode!

De STAP-methode helpt gezondheidsproblemen bij jezelf, je gezin en je hond te voorkomen. STAP is een ezelsbruggetje voor de volgende vier handelingen, die je het beste voortdurend in acht neemt als het gaat om teken:

Signaleren

Teek verwijderen

Advies bij (dieren)arts

Preventie

Stap 1: signaleren

In Nederland komen teken overal voor. Je loopt niet alleen tekenbeten op in het bos (43%), maar ook in de tuin (31%), in duinen (7%) en in mindere mate in stadsparken. Wanneer het buiten warmer is dan 7°C, worden teken al actief. Zorg er dan ook voor dat je jezelf, je gezinsleden en je viervoeter regelmatig controleert op teken. Zeker als je in het groen bent geweest! Vergeet niet dat het soms moeilijk zoeken is; jonge teken zijn namelijk slechts 1 tot 3 mm groot.

Stap 2: teek verwijderen

Signaleer je een teek? Verwijder deze dan zo snel mogelijk met behulp van een puntige pincet, tekentang of tekenkaart. Hoe eerder je de teek verwijdert, hoe kleiner de kans op besmetting. Klik hier voor tips voor het verwijderen van een teek.

Stap 3: Advies bij de (dieren)arts

Heb je zelf een tekenbeet? Overleg dan met je huisarts in verband met een mogelijke Lyme-besmetting. Informeer ook bij je dierenarts naar een middel dat teken bij je hond zoveel mogelijk helpt voorkomen. Uiteraard voor het welzijn en de gezondheid van je huisdier, maar ook omdat onbehandelde dieren weleens teken naar je tuin of je huis meenemen. Eenmaal thuis kunnen deze parasieten ‘loslaten’ en opnieuw bijten… ook jou of andere gezinsleden!

Je dierenarts adviseert middelen die uitgebreid zijn onderzocht op veiligheid en effectiviteit. Bovendien geeft je dierenarts een advies op basis van de gezondheid van je huisdier en je thuissituatie. Ook kan je dierenarts je helpen bij het verwijderen van teken bij je hond.

Stap 4: Preventie

Teken wil je het liefst voorkomen. Zeker gezien teken bacteriën, virussen en andere parasieten kunnen overbrengen. Bescherm jezelf en je huisdier daarom preventief tegen teken. Ga je het groen in? Bedek zoveel mogelijk je huid en smeer onbedekte huid met DEET in.

Voor je hond bestaan er verschillende producten die gemiddeld een maand of langer beschermen tegen teken. Wist je, dat dierenartsen en parasitologen adviseren om honden al vanaf begin maart tot eind november en tijdens warme winters te beschermen tegen teken? Wacht dus niet tot je huisdier weer een teek heeft, want dan ben je eigenlijk al te laat. Voor meer informatie kijk op www.stapnaardedierenarts.nl.

Deel bericht

Share on facebook
Share on print
Share on email
Bekijk ook