Spaanse Mastiff

Spaanse Mastiff – Bepaalt zélf wel wie z’n vrienden zijn

 Van oorsprong is de Mastin Español een kuddebewaker die het vee beschermde tegen grote roofdieren zoals beren en wolven. Als pup ziet hij eruit als een teddybeer. Maar als je een teddybeer niet of verkeerd opvoedt, dan houd je een grizzlybeer over. Voor zijn eigen gezin is deze hond over het algemeen een vriendelijke, zachtaardige reus, die echter wel behoorlijk wat leiding nodig heeft. Hoewel hij een zeer hechte band ontwikkelt met de familie, blijft de Mastin altijd iets eigenzinnigs en onafhankelijks houden.

De geschiedenis van de Mastin Español, ook wel Spaanse Mastiff genoemd, is onlosmakelijk verbonden met vee. Deze reus onder de honden is in Spanje altijd nauw verbonden geweest met de veehouders, en dan met name de schapenboeren. De kuddes liepen daar in de zomermaanden vrij in de bergen. De Mastin heeft nooit de taak van een herdershond vervuld, maar was puur bedoeld om het vee te beschermen tegen grote roofdieren, zoals wolven en beren die in grote aantallen in die streken voorkwamen.

Gezond verstand, en een halsband met metalen stekels

De vroegste voorvaderen van de Mastin Español moeten waarschijnlijk gezocht worden in de honden die duizenden jaren geleden door verschillende volkeren gebruikt werden. Te denken valt aan Feniciërs, Romeinen, Grieken, Armenen en Alanen. Al deze groepen brachten hun eigen bewakings- en oorlogshonden mee. Uit deze diversiteit aan honden is uiteindelijk een kuddebewakingshond ontstaan, die door eeuwenlange selectie op functionaliteit uitgroeide tot de Mastin Español. Feit is dat er ruim 2000 jaar geleden al honden van dit type rondliepen op het Iberisch Schiereiland. Tijdens de halfjaarlijkse schapenmigratie, de Trashumancia, ieder voorjaar bergopwaarts en ieder najaar terug naar de dalen, werden de kuddes steevast vergezeld van flinke aantallen honden om ze veilig te houden. De honden leefden met en tussen de schapen en verrichtten hun werkzaamheden volledig zelfstandig, meestal zonder tussenkomst van de mens. De enige bescherming die de honden hadden was hun gezonde verstand, de ervaring van de oudere honden en een halsband met grote metalen stekels aan de buitenkant, de zogeheten carlanca, die hen beschermde tegen wolvenbeten in het keelgebied.

Wil je meer weten over de Spaanse Mastiff? Dat kan in Onze Hond 1 – 2023

5/5 - (1 stemmen)

Deel bericht

Bekijk ook