Staff

Rasportret Staffordshire Bull Terrier

De een is idolaat van de Staffordshire Bull Terrier, de ander moet er niets van hebben. Deze hond wordt vaak onterecht gezien als een woesteling die erop uit is alles en iedereen een kopje kleiner te maken. De Bull Terrier Staffordshire is echter een vriendelijke, stabiele, moedige, zelfbewuste én enthousiaste hond. Je zou ‘m zelfs een allemansvriend kunnen noemen. De Stafford leeft in de hoogste versnelling en doet alles met overgave. 

 

Geschiedenis Staffordshire Bull Terrier
De wortels van de Staffordshire Bull Terrier, ook wel eens Engelse Stafford genoemd, liggen bij de bullenbijters. Deze honden werden gebruikt bij gevechten tegen stieren. Een bloeddorstige sport, vooral in trek bij de adel. De Bulldog bleek een standvastige hond die net snel losliet. Aan deze ‘sport’ kwam een einde toen het Britse parlement in 1835 het vechten met honden verbood. 

Ook het vechten van honden onderling werd toen verboden. Helaas verdween die bezigheid naar de illegaliteit. De oude bullenbijter bleek voor dit soort gevechten te zwaargebouwd en niet beweeglijk genoeg. Vandaar ontstonden er kruisingen met Terriers, om zo snellere, slankere honden te krijgen. Het idee? Nét zo’n vasthoudende hond fokken, die meer actie liet zien. En zie daar: de Staffordshire Bull Terrier. 

 

Voor wie is de Engelse Stafford een geschikte hond?
Voor de juiste baas is de Staff een aanhankelijke hond die je veel liefde geeft. Houd er maar rekening mee dat hij met zijn gespierde en bonkige lijf regelmatig op schoot kruipt. 

Als het even kan dribbelt de Stafford de hele dag achter je aan.

 

Kan een Stafford met andere honden?
Het moet gezegd, vechtende Staffords zijn vreselijk. Simpelweg omdat deze hond geen remmingen heeft. Daarom is het aan het baasje om die controle wél te hebben en houden. Hoe je dat doet? Dat lees je hieronder. 

 

Hoe krijg je een Engelse Stafford rustig? 

Trainen, trainen, trainen. Dat is enorm belangrijk als je voor een Staffordshire Bull Terrier als huisdier kiest. Een aantal tips:

 

Zo train je een Stafford Bull Terrier:

  • Zorg ervoor dat deze hond uitermate gehoorzaam is
  • Maak je Stafford helemaal balgek (want als hij verzot is op een speeltje, werkt dat uitstekend om hem af te leiden als je bij andere honden in de buurt komt)
  • Zorg voor een goede band met de hond (zodat ‘ie meer interesse in jou heeft, dan in andere honden)

 

Hoe is het temperament en karakter van een Staffordshire Bull Terrier?

De Staffordshire Bull Terrier is een onvermoeibare speelkameraad. Hij haalt honderd ballen voor je op en verliest zich volledig in een spelletje touwtrekken. Dat is dan gelijk een uitstekend spelletje om in te zetten om goede controle over de hond te krijgen. Deze hond heeft krachtige kaken, dus het is wel zo fijn als ‘ie uitstekend reageert op het commando: ‘Los!’. Daar kan je niet jong genoeg mee beginnen. Met kinderen gaan de meest Staffordshire Bull Terriers goed om. Net zoals bij iedere hond zal er altijd volwassen supervisie moeten zijn. 

 

Kan een Engelse Stafford goed alleen zijn?
Juist door zijn enorme gehechtheid aan mensen, is de Staff niet geschikt om in een kennel gehouden te worden. Deze hond te lang alleen in huis laten, is ook geen goed idee. Grote kans dat hij met zijn sterke kaken het een en ander gaat slopen. 

 

Het hele artikel lees je in Onze Hond 8

 

5/5 - (2 stemmen)

Deel bericht

Bekijk ook