Schermafbeelding 2020-08-11 om 11.49.17

Rasportret: Shar-Pei

[adrotate banner="25"]

Diverse taken zorgden voor een grote diversiteit aan rassen. Ieder ras heeft zijn eigen specialiteit. Hoe zijn die rassen tegenwoordig, bijvoorbeeld als gezinshond? Welke karaktertrekken hebben ze, en waar blinken ze in uit? Dit keer een elegante reus: De Shar-Pei.

  • Herkomst: China
  • Levensverwachting: 9 tot 11 jaar
  • Karakter: Zelfstandig, Liefdevol, Toegewijd, Aanhankelijk
  • Gewicht: Reu: 25 – 30 kg Teef: 18 – 25 kg
  • Kleur: Zwart, Lichtbruin, Crème, Zandkleurig

Herkomst Shar-Pei

Hoe het ras precies tot stand kwam is onbekend, maar de Shar-Pei verraadt zijn afkomst al een beetje als hij zijn mond opendoet. Zijn blauw-zwarte tong doet verwantschap met de Chow Chow vermoeden. Ook de Tibetaanse Mastiff is een mogelijke voorouder, maar er is geen geschiedenis vastgelegd.

Karakter

De Shar-Pei is een bijzonder aan- hankelijke hond die trouw is aan zijn baas en diens gezin. Hij is territoriaal van aard en zal de bezittingen van zijn baas beschermen. Het ras is vriendelijk en zachtmoedig van aard. Ten opzichte van vreemden kan hij wat terughoudend zijn. Hij kijkt graag de kat uit de boom en vindt het niet altijd prettig om door vreemden aangehaald te worden. Hij kan zich dan nogal hooghartig tonen. Sluit hij echter iemand eenmaal in zijn hart, dan stelt hij zich ook helemaal voor hem open. Hij kan prima als gezinshond worden gehouden en hij is geduldig met kinderen.

Opvoeding

De Shar-Pei is een intelligente hond die veel kan leren. Hij leert het snelst als hij wordt beloond voor gewenst gedrag. Een harde opvoeding werkt averechts: hij zal het vertrouwen in zijn baas verliezen. De zindelijkheidstraining is meestal een makkie. De Shar-Pei heeft gewoonlijk al heel snel door waar het de bedoeling is dat hij zijn behoeften moet doen.

Slaafse gehoorzaamheid moet u niet van hem verwachten. Hij moet de uitdaging ofwel het nut van een oefening inzien om hem uit te willen voeren. Eindeloos ballen apporteren zal hij zeker niet doen. Hij is best bereid de bal een keer op te halen, en wellicht ook nog een tweede keer. Gooit u de bal daarna nog een keer, dan gaat uw Shar-Pei ervan uit dat u die bal dus kennelijk niet wilt hebben, en zal hij de interesse erin verliezen. U kunt uw bal dan zelf ophalen, als u hem nog terug wilt.

De Shar-Pei kan prima leren samenleven met andere dieren, mits hij goed met hen gesocialiseerd wordt. Met andere honden kan hij het over het algemeen vrij goed vinden. Wel is het zo dat hij door zijn zeer bijzondere uiterlijk wel eens ‘verkeerd gelezen’ wordt door honden van andere rassen. Zijn gerimpelde neus en schouder, zijn trotse houding en omhoog gekrulde staart worden door andere honden begrepen als dominantie en spanning. Daardoor komt hij op andere honden wel eens bedreigend over, wat tot schermutselingen kan leiden.

Gezondheid

Allergische of parasitaire huidontste- kingen komen voor binnen het ras en kunnen ernstiger zijn bij honden met erg overvloedige rimpeling. Bij dergelijke honden is het zaak de huidplooien schoon en droog te houden om problemen te voorkomen. Normaal gesproken heeft de huid geen specifieke zorg nodig.

Entropion komt voor bij de Shar-Pei. Dit is een oogaandoening waarbij het ooglid naar binnen krult, waardoor irritatie van de oogbol kan ontstaan. Ook cherry eye, een zwelling van de traanklier onder het derde ooglid, komt voor. Problemen kunnen zich ook voordoen als de neusgaten te klein zijn, een euvel dat kan voorkomen binnen het ras.

Zoals eerder gezegd kent het ras twee mondvormen: de bone mouth en de meat mouth. Bij deze laatste moet men in de gaten houden dat de lippen niet te dik zijn, aangezien dat problemen kan geven. Men spreekt van een ‘tight lip’ als de lippen over de tanden groeien. Familial Shar-Pei Fever (Amyloïdose FSF) is een ernstige aandoening die tot chronisch nierfalen leidt. Ook leverproblemen kunnen optreden. FSF begint vaak met

koorts, eventueel gepaard met zwelling van of pijn aan het hakgewricht. Daarna ont- wikkelt zich een renale amyloïdose (opeenstapeling van eiwitfragmenten). Uit DNA onderzoek bleek dat de kans op deze aandoening groter is bij honden met veel rimpels. De populariteit van honden met zware hoofden en berimpeling is daardoor afgenomen.

 

4.2/5 - (9 stemmen)

Deel bericht

Bekijk ook