fbpx
Border Collie

Border Collie: hoog energielevel én zeer intelligent

[adrotate banner="36"]

De Border Collie staat bekend als een gehoorzame, actieve hond. Niet zo gek dus dat hij als schapendrijver gebruikt wordt. Daarnaast is de hond is ook nog eens snel van begrip. Het is namelijk één van de meest intelligente hondenrassen ter wereld.

De Border Collie in het kort

  • Levensverwachting: 10 tot 17 jaar
  • Gewicht: een reu weegt 14-20 kilogram, een teef 12-19 kilogram
  • Grootte: tussen de 46 en 57 centimeter
  • Kleur: zwart-wit, bruin-wit, blauw-wit, lilac-wit, driekleurig
  • Herkomst: Verenigd Koninkrijk

Wat is het karakter van de Border Collie? 

Vriendelijk, gehoorzaam, leergierig en intelligent. Zo kun je de Border Collie omschrijven. Bovendien zijn deze honden heel actief. Ze hebben dan ook een uitlaatklep nodig voor hun tomeloze energie. Een hond voor een sportieve eigenaar, dus. Zonder beweging raken ze snel verveeld.

Een ander kenmerk van Border Collies is dat ze erg gevoelig zijn. De honden houden van aandacht en van knuffels. Die gevoeligheid kan omslaan in nervositeit en angst. Pas dus op met schreeuwen. Daarvan kunnen ze angstig raken. En het is bovendien niet nodig aangezien Border Collies erg gehoorzaam zijn.

Schapendrijver

De Border Collie komt oorspronkelijk uit Engeland en Schotland. Hij wordt al jarenlang als schapendrijver gebruikt. Door zijn ‘eye’ (een starende blik) laat hij schapen doen wat hij wil. Hij houdt zijn kop laag bij de grond en sluipt als het ware naar de schapen toe. Een perfecte combinatie met zijn intelligentie, want geen schaap is hem te slim af!

Is de Border Collie een gezinshond?

Zolang de Border Collie zijn energie goed kwijt kan, is het een hond die past binnen een gezin met kinderen. Maar gebeurt dat niet, dan hebben deze honden de neiging om achter kleine kinderen of huisdieren aan te zitten, zoals zij dat ook bij schapen doen.

De meeste Border Collies zijn het liefst aan het werk met hun baasje. Het is geen beginnershond, de hond heeft een actieve eigenaar nodig, die al enige ervaring met honden heeft.

Kan een Border Collie alleen thuis zijn?

Dankzij zijn hoge energielevel én omdat het een gezelschapsdier is, is de Border Collie niet geschikt om voor langere tijd alleen thuis te zijn. Hij gaat zich dan vervelen. Wel kun je hem dit stapje voor stapje aanleren. Daar is wel een dosis geduld voor nodig!

Verzorging 

De vacht van een Border Collie heeft niet veel verzorging nodig. We geven je enkele tips:

  • Borstel je Border Collie één tot twee keer per week. Let vooral op plekken waar het haar wat langer is en er dus sneller klitten ontstaan, zoals bij de oren, de oksels, de achterpoten en de staart.
  • Was je Border Collie één keer in de twee of drie weken. Gebruik geen shampoo óf een speciale hondenshampoo.
  • Controleer de oren regelmatig op vuil en teken. Maak de oorschelp eventueel schoon met een oorreiniger voor honden.

Hoe duur is een Border Collie-pup?

De kostprijs is afhankelijk van verschillende factoren. Gemiddeld kost een Border Collie-pup tussen de 800 en 1200 euro.

Wil je nog meer leren over Border Collies?

In Onze Hond nr 5 staat een nog uitgebreider rasportret van deze uiterst intelligente en energieke hond. Onze Hond nr 5 is te koop op store.bcm.nl. 

Benieuwd naar andere hondenrassen? Op https://www.onzehond.nl/hondenrassen/ vindt je nog veel meer rasportretten!

3.6/5 - (5 stemmen)

Deel bericht

Bekijk ook