Boomerhond

5 antwoorden op belangrijke vragen over de Boomer

‘Boomer’ werd in 2019 verkozen tot het woord van het jaar. Maar dat ging niet over de bekende, kleine hond. Hoewel sommige mensen een grote liefde hebben voor de Boomer, is het goed om te weten dat Boomerhondjes lang niet altijd uit een heel ‘veilig’ nest komen. Hoogste tijd om 5 veelgestelde vragen over de Boomerhond te beantwoorden.

Wat is de betekenis van Boomer?

Personen die boomer worden genoemd, komen uit de generatie babyboom tussen 1945 en 1960. Maar de Boomers zoals hondeneigenaren ze kennen, hebben niets met dat tijdsgewricht te maken. Omdat de Boomer geen officieel hondenras is en er dus geen stambomen bijgehouden worden, is het moeilijk te achterhalen uit welke tijd deze hondjes stammen. Wel zeker is dat rond 1970 de vraag naar de specifieke kruising toenam, door de Amerikaanse televisieserie ‘Here’s Boomer’. Een programma over de avonturen van hond… Boomer.

Wat voor soort is een Boomer?

De Boomer is geen officieel ras. Het hondje is een kruising van verschillende kleine, (half)langharige hondensoorten met één gemeenschappelijk kenmerk: ze zijn schattig! Yorkshire Terrier, Maltezer en Shih Tzu zijn daar voorbeelden van. Omdat de Boomer geen erkend ras is, heeft niet elke fokker informatie over het welzijn of verplichte gezondheidstesten van de ouderdieren.

Wat is het karakter van een Boomer?

Omdat de Boomer een veelgefokte hond is die een samensmelting vormt van meerdere rassen, is het lastig om een duidelijk karakterschets te geven. Veel hangt af van de opvoeding en de omgeving van de pasgeboren pup. Soms lees je op internet over een ‘kindvriendelijke en sociale’ Boomer, maar blijken de pups weken alleen in een schuur te hebben gelegen. De kans is dan groter dat de hond niet gesocialiseerd werd en dat hij daardoor probleemgedrag gaat vertonen. Oftewel: ga er niet vanuit dat iedere Boomer makkelijk in de omgang is.

Kan een Boomer alleen thuis zijn?

Het zal je niet verbazen dat het moeilijk vast te stellen is of een Boomer makkelijk alleen thuis kan zijn. Dat hangt erg af van de socialisering en opvoeding van de Boomerpup.

Wil je jouw hond aanleren om langer alleen thuis te zijn? Bekijk dan hier de tips die Onze Hond hiervoor schreef.

Hoe duur is een Boomer?

Een Boomerpup kost al gauw 1.200 euro. Omdat fokkers geen stamboomhonden fokken, geen lid zijn van een bij de Raad van Beheer aangesloten rasvereniging, zijn er weinig regels waar ze zich aan moeten houden. Als je een Boomerhondje koopt, heb je dus een dikke kans dat het dier geen gezondheidsonderzoeken heeft gehad. Zomaar een pup kopen op het internet is daarom niet verstandig.

Advies of tips nodig waar je op moet letten bij het aanschaffen van een pup? Deze checklist helpt je met tips waar je op kan letten als je op zoek bent naar een pup.  Zoek ook altijd een goede fokker. Onze tips over het vinden van een goede fokker vind je hier.

 

 

 

2.7/5 - (3 stemmen)

Deel bericht

Bekijk ook