Chihuahua

Alles over de Chihuahua

De Chihuahua is het kleinste hondenras dat we kennen. Heel wat beroemdheden dragen dit kleine hondje met zich mee. Hieronder lees je meer over de Chihuahua.

Kenmerken Chihuahua

Een Chihuahua herken je meteen. Hoe? Nou, dit zijn de kenmerken:

 • Een groot, appelvormig hoofd
 • Een hoog gedragen staart
 • Rechtopstaande oren
 • Hij is iets langer dan dat ‘ie hoog is
 • Een chihuahua is klein (niet groter dan 23 centimeter)
 • Niet zwaarder dan drie kilo
 • Hun vacht kan lang of kort zijn en verschillende kleuren hebben: van zwart en wit tot chocoladebruin en goudkleurig.

Belangrijk

Let op: de Chihuahua is een van de kortschedelige rassen, en dan kan gevolgen hebben voor zijn gezondheid. Het is belangrijk dat het neusje voldoende lengte heeft en dat de neusgaten goed geopend zijn. Let ook op dat je geen hondje koopt met erg bolle oogjes. Er zijn Chihuahua’s die (veel) last hebben van hun overdreven raskenmerken.

Lees hier meer over de rasstandaard.

Hoe gedraagt een Chihuahua zich?

Chihuahua’s staan bekend om hun vrij pittige karakter. Het is daarom belangrijk dat het baasje de hond goed traint en duidelijk is. Als een Chihuahua geen duidelijke regels aangeleerd krijgt, dan kan hij een kleine ‘tiran’ worden. Deze hondjes zijn alert en snel, leergierig en intelligent, en soms een beetje overmoedig.

Kun je een Chihuahua alleen thuis laten?

De Chihuahua is een echt gezelschapshondje en kan zich goed aanpassen. Hij is een trouwe metgezel die zich sterk hecht aan zijn baasje en huisgenoten. Meestal kiest hij één persoon uit die hij totaal aanbidt. De Chihuahua is het liefst zoveel mogelijk bij zijn baasje en vindt het moeilijk om alleen te zijn. Het is belangrijk om hem dit als jonge hond al aan te leren, door de periodes dat de hond alleen thuis is geleidelijk op te bouwen.

Kan een Chihuahua ver wandelen?

Dit enthousiaste, energieke hondje heeft vaak zin in een blokje om, maar liever wandelt hij lekker lang met je. Wel is het zaak de afstanden die je loopt – zeker met een jonge hond – rustig op te bouwen. De Chihuahua is altijd in voor wat activiteit en kan, als hij voldoende getraind is, net zo ver lopen als een grote hond.

Waar komt de Chihuahua vandaan?

Wist je dat dit hondje uit Mexico komt? De hond heeft zijn naam te danken aan de grootste Mexicaanse staat: Chihuahua. De Azteken en handel tussen Noord-Afrika en Malta hebben een rol gespeeld bij de verspreiding van dit kleine hondenras. Toen de Chihuahua naar de Verenigde Staten kwam aan het einde van de negentiende eeuw, ging het hard met de populariteit. Een halve eeuw later maakte het beestje de overtocht naar Groot-Brittannië en de rest van Europa.

Kan een Chihuahua goed omgaan met andere honden?

Hij kan goed samenleven met andere dieren. Maar weet wel dat zijn ego omgekeerd evenredig is aan zijn postuur. Bevalt hem iets niet? Dan laat hij dat duidelijk weten. Een Chihuahua kan absoluut dienen als waakhond, maar kan vanwege zijn grootte niet altijd zijn baas beschermen. Hij heeft niets in te brengen in een gevecht met andere (grotere) honden. Laat hem daarom wel regelmatig omgaan met grotere soortgenoten die rustig genoeg zijn om veilig met je Chihuahua te spelen, zodat hij hieraan kan wennen.

Is de Chihuahua een goede gezinshond?

De Chihuahua is kwetsbaar, dus kinderen moeten goed geïnstrueerd worden hoe ze met het hondje moeten omgaan. Bovendien kan deze kleine hond behoorlijk fel uit de hoek komen. Dus hoe lief ‘ie er ook uit ziet, het is geen knuffelbeestje. Daarom is een Chihuahua dus misschien niet de beste keuze voor een jong gezin, maar voor wat oudere kinderen wel. Zeker omdat dit hondenras van spelen houdt.

Wat kost een Chihuahua?

De prijzen van deze honden kunnen ontzettend uiteenlopen en liggen tussen enkele honderden, tot duizend euro, of meer. Zorg ervoor dat je een hondje koopt bij een goede fokker, zodat je de zekerheid hebt dat zijn voorouders zijn getest op ziektes, en dat hij goed gesocialiseerd is. Wil je weten waar je op moet letten als je op zoek bent naar een goede fokker, kijk dan even hier.

Hoe verzorg je een Chihuahua?

 • Vacht: Een Chihuahua hoeft niet vaak gebadderd te worden, want de vacht is vrijwel zelfreinigend. Om te voorkomen dat de vacht van een langharige Chihuaua gaat klitten, kun je hem regelmatig goed doorkammen met een grove kam.
 • Gebit: Het gebit is een van de zwakke plekken van het ras. Chihuahua’s hebben vaak last van tandplak. Laat zijn gebit regelmatig controleren bij de dierenarts. Het poetsen van de tandjes kan veel ellende voorkomen.
 • Ogen: Soms hebben deze hondjes last van traanstrepen bij de ogen. Dit kun je verwijderen met specialer cleaner of met gekookt water dat je laat afkoelen.
 • Temperatuur: Chihuahua’s kunnen goed tegen de warmte, maar kou en vocht vinden ze niet fijn. Als het buiten nat en koud is, is een warm jasje geen overbodige luxe.

Meer weten over de Chihuahua?
Neem dan contant op met de Nederlandse Chihuahua Club. Of lees hier meer over kleine honden.

 

Deel bericht

Bekijk ook