Tibetan,Mastiff,On,A,Black,Background

Komt een hond bij de gedragstherapeut…

Wat als jouw hond zijn eigen boontjes dopt?

Leo is een Tibetaanse Mastiff die enkele weken geleden van eigenaar is gewisseld. De nieuwe eigenaar wil graag meer inzicht in het karakter van zijn hond. Dit naar aanleiding van een incident: toen de schilder thuis boven op een trappetje stond te werken vond Leo het niet oké dat deze man weer van zijn trappetje af zou komen. Een benarde situatie voor de schilder en ook voor de eigenaar even schrikken. Hij had dit niet helemaal zien aankomen. 

eo oogt in het eerste contact in de praktijk erg rustig en wat terughoudend. Hij onderneemt geen actie om contact te maken en daar mag je uit opmaken dat hij er dan ook niet op gesteld is. Ik respecteer dat altijd bij een hond. Leo is voor eigen mensen een vriendelijke rustige hond, maar het is wel belangrijk deze rustige aanleg ook goed ingeschat wordt. Leo is een passive coper zoals dat in het jargon heet: een hond die introvert is, weinig zijn stemming laat zien en op het eerste gezicht rustig reageert. Ga je echter over een grens dan laten passive copers soms heel plotseling en direct zien dat je te ver bent gegaan. Dat maakt ze niet onbetrouwbaar, maar het is wel goed om de kleine signalen van spanning te leren zien bij dit type honden. Leo laat dat onder meer blijken door even te hijgen en een wat ‘stotende’ ademhaling te laten horen als hij iets spannend vindt. Ook ‘schacht’ hij opvallend veel. Het zichtbaar worden van de penis wijst ook op spanning en die hoeft niet persé seksueel te zijn. Andere kleine signalen zijn kijken en wegkijken van iets dat hij niet leuk vindt. Leo houdt alles in de gaten. Met het wegkijken laat hij zien dat hij iets niet leuk vindt, maar dat hij een conflict uit de weg wil gaan. Het is dan echter wel degelijk zo dat hij een conflictsituatie ervaart. Een variant van kijken- wegkijken is soms kijken en aan de grond snuffelen. 

Leo ervaart vrij snel een conflict met zijn omgeving. Conflictsituaties zijn alle situaties waarin een hond twijfelt tussen weggaan of standhouden. Dit gaat dus gepaard met een min of meer negatieve spanning. Als je die situaties herkent kun je een hond uit die spanning halen halen door hem de ‘uitweg’ aan te leren. Daarover verderop meer. 

Leo is niet gesteld op vreemde mensen

Wat er met de schilder gebeurde ligt op het vlak van een conflict en wel eentje waarin Leo de schilder niet vertrouwt. Dit kan samenhangen met een onzekere aanleg of slechte ervaringen, maar bij Tibetanen is het ook wel een karaktereigenschap. Leo is niet gesteld op vreemde mensen. Dat is ook niet trainbaar in de zin dat hij vreemden ooit wel leuk gaat vinden. Waar het om gaat is dat die karaktertrek in goede banen geleid wordt. 

Buiten op straat reageert Leo vrij rustig op de omgeving en is hij behoorlijk gehoorzaam. Hij is goed gesocialiseerd.

Advies

Leo moet heel precies leren wat je van hem verwacht als er visite komt. Belangrijk daarbij is dat hij niet als eerste de visite mag ‘begroeten’. Dat doet hij namelijk niet: hij checkt en voor hem is de binnenkomst van mensen die hij niet kent een lastige situatie. Leer hem ofwel op zijn vaste plaats te gaan liggen, ofwel naar een ander vertrek te gaan. Een voerautomaat kan daarbij helpen om hem vlot en zonder weerstand bij de deur weg te laten lopen als er gebeld wordt. Het helpt om een hond zonder enige negatieve ervaring snel naar een ander vertrek te krijgen. Het is dus ook voor Leo rustiger als hij niet bij de visite hoeft te blijven, gezien zijn argwanende aanleg. 

Een vaste routine helpt bij hinderlijk gedrag aan de voordeur of met visite te laten afnemen. Dit bouw je het gemakkelijkst op door het in scène te zetten, je kunt het met gezinsleden trainen totdat de hele handelingenreeks is aangeleerd. Vervolgens ga je het met bekende en minder bekende personen in scène zetten. Uiteindelijk werkt het ook met vreemden. Het opbouwen van zo’n routine kan soms twee à drie maanden kosten. En dan zou je er ook aan vast moeten houden met alle gezinsleden. Daar zit meestal een zwak punt in het handhaven van nieuw aangeleerd gedrag.

Het volledige artikel is te lezen in Onze Hond nummer 4. Dit nummer kun je vanaf 3 juni kopen in de boekhandel bij jou in de buurt of online in de Onze Hond webshop.

5/5 - (1 stemmen)

Deel bericht

Bekijk ook