Schermafbeelding 2020-05-18 om 12.52.07

Ook je hond kan stress hebben van coronastress

De situatie rond het coronavirus heeft niet alleen grote impact op ons, maar ook op onze honden. Hoewel veel mensen in deze crisis veel steun halen uit de aanwezigheid van hun huisdieren, mogen we niet vergeten dat ook zij steun nodig kunnen hebben.

Honden in de war door corona

Het lijkt in eerste instantie natuurlijk hartstikke gezellig voor de hond(en), als het vrouwtje of baasje opeens veel vaker thuis is. Meer knuffelen, meer aandacht, vaker een loopje; welke hond wil dat nu niet? Maar werkt dit echt wel zo in de praktijk? Er moet immers gewoon gewerkt worden en die extra aandacht wil er dan nog weleens bij inschieten. Hoewel er genoeg honden zijn die zich gemakkelijk naar deze nieuwe situatie zullen schikken, geldt dat lang niet voor allemaal. Net als bij mensen, zijn er onder honden grote individuele verschillen. De een gaat makkelijker met verandering om dan de ander. Daarbij, honden zijn gewoontedieren. Ze houden van voorspelbaarheid, van een bepaalde mate van routine. Als dat opeens hele-maal wegvalt, heb je kans dat je hond in de war raakt en zich anders gaat gedragen dan normaal. Voor veel mensen is dit lastig; zij hebben het misschien te druk om er aandacht aan te besteden of misschien krijgen zij er juist extra stress van. De meesten hebben immers al genoeg op hun bordje; zorgen om ouders, kinderen, financiën, gezondheid, baan, bedrijf, enzovoort.

Hond biedt steun tijdens corona

Er komen wat dat betreft veel factoren kijken bij de impact van de coronacrisis op onszelf, onze huisdieren en de wisselwerking daartussen. Het is echter heus niet alleen maar kommer en kwel. Mens en dier kunnen elkaar ook sterk positief beïnvloeden. Om maar eens te beginnen met de manier waarop onze honden ons kunnen steunen in tijden van stress en onzekerheid. Alleen al hun fysieke nabijheid kan een positief effect hebben op onze gezondheid.

Zo zegt gezondheidspsycholoog Nienke Endenburg van de Universiteit Utrecht in het Algemeen Dagblad: ‘Als je een dier aait, dalen je bloeddruk en hartslag en maak je meer van het ‘knuffelhormoon’ oxytocine aan.

Vooral in onzekere situaties helpen dieren de moeilijke omstandigheden te verzachten. Niet voor niets is dieren aaien al een erkende vorm van therapie.’Uit een onderzoek aan de Universiteit van Cam-bridge is bovendien gebleken dat de verzorging van een dier een positieve uitwerking kan hebben op het welzijn van kinderen. Aan dit onderzoek deden twaalfjarigen uit 77 Britse gezinnen mee. Deze gezinnen hadden een of meerdere huisdieren en meerdere kinderen. Uit de resultaten kwam onder meer naar voren dat er in de huishoudens met een hond minder geruzied werd. Volgens Endenburg, die gespecialiseerd is in de relatie tussen mens en dier, is de sociale rol van onze huisdieren van wezenlijk belang nu mensen elkaar voorlopig niet kunnen opzoeken. Ze zegt: ‘Wij mensen hebben interactie nodig om gezond te blijven. Er zijn in deze crisissituatie mensen die alleen hun viervoeter hebben om mee te knuffelen. De affectie die ze krijgen van hun huisdier geeft ze troost en biedt ze afleiding.’

Lees het volledige artikel in Onze Hond nummer 5.

Deel bericht

Share on facebook
Share on print
Share on email
Bekijk ook