Schermafbeelding 2020-05-18 om 12.38.36

Komt een hond bij de fysiotherapeut…

Vaak komen wij mensen tegen die geen idee hebben van ons bestaan of die in ieder geval nog weinig weten van het hoe en wat van ons werk. In dit artikel willen we u kennis laten maken met ons werk als dierenfysiotherapeut en hoe een bezoek aan de dierenfysiotherapeut er uit ziet.

Fysiotherapie bij honden

Hoe wij te werk gaan, laten we zien aan de hand van de mooie casus van Bob. Bob is een vrolijke Labrador van acht jaar, maar hij is ook een echte pechvogel. Hij heeft zijn voorste kruisband gescheurd en werd door een orthopedisch dierenarts geopereerd middels een zogenaamde TPLO operatie.

Intake bij de dierenfysiotherapeut

Bij het eerste bezoek aan de dierenfysiotherapeut inventa-riseren we uitgebreid het klachtenbeeld, de voorgeschiede-nis, de leefomstandigheden, het actuele en het gewenste uitlaatpatroon van de hond en uiteraard de hulpvraag van de eigenaar. Bob is een actieve huishond. Hij is inmiddels acht weken geleden geopereerd aan zijn rechterknie. De operatie is goed verlopen en de controlefotoā€™s waren goed, maar Bob loopt nog wel continue kreupel. Daarom is samen met de dierenarts besloten om dierfysiotherapie in te zetten om zijn lopen te verbeteren. Bob maakt namelijk graag een boswandeling en wandelt normaliter zeker vier keer per dag 20 tot 30 minuten. Verder komt aan het licht dat Bob als pup aan beide ellebogen is geopereerd. De eigenaren willen vooral dat Bob weer pijnvrij en zonder kreupelheid zijn normale wandelingen kan maken.

Onderzoek bij honden

Het onderzoek bestaat uit een aantal onderdelen. We beginnen met een goede observatie: we kijken hierbij onder andere naar de algehele gezondheid en gemoedstoestand van het dier, voedingstoestand en vachtconditie, maar zeker ook hoe de hond staat, zit of ligt. Zo valt het bij Bob op dat hij minder steunt op zijn rechter achterpoot en dat hij bij zitten zijn rechter achterpoot gestrekt naar voren toe steekt. Ook valt op dat deze dunner is door verminderde bespiering van de achterpoot. Vervolgens tasten we de hond af op bijzonderheden, Bij Bob valt op dat hij iets verbrede ellebogen heeft en dat de linker elleboog iets warm is. We voelen verbredingen vaak bij gewrichten met artrose. De warmte kan duiden op een actueel ontstekingsproces. Hij is bovendien wat gevoelig en licht beperkt bij de oppakbaarheid van de huid van de onderrug, en ook is de spierspanning in de onderrug wat verhoogd. In de geopereerde knie zit voelbaar nog een klein beetje vocht en de bespiering en spierspanning van de rechterachterpoot is duidelijk verminderd.

Lees het volledige artikel in Onze Hond nummer 5.

Tekst: NVFD

Deel bericht

Bekijk ook