Wandelende puppy

Waarom eten honden hondenpoep?

Veel hondenbezitters beschouwen coprofagie (het eten van hondenpoep) als een lastig, en vooral smerig probleem. Omdat nog steeds niet helemaal duidelijk is wat nu de precieze oorzaak is en wat je er aan kan doen, hebben enkele wetenschappers aan de Universiteit van Californië onlangs een onderzoek uitgevoerd om hier meer over te weten te komen.

Er kwamen enkele opmerkelijke resultaten uit de studie naar voren. De onderzoekers lieten bijna 3000 hondeneigenaren uitgebreide vragenlijsten invullen en hieruit bleek ten eerste dat 16 procent van de honden regelmatig de ontlasting van soortgenoten eet. Het eten van de ontlasting van andere dieren of mensen werd buiten beschouwing gelaten. Er werd geen verband gevonden tussen coprofagie en factoren als leeftijd, voeding, sekse, dwangmatig gedrag, castratie, snelheid van zindelijkheid of leeftijd van weggaan bij de moeder.

Waarom eten wolven poep?

Er werd echter wel een andere opvallende correlatie gevonden: van de honden die regelmatig poep aten, had meer dan 80 procent een voorkeur voor verse poep (minder dan twee dagen oud). De wetenschappers zagen dit als bewijs voor hun hypothese dat de basis van coprofagie meer dan 15000 jaar terug gelegd is, bij de voorouders van de hond.

Wolven poepen meestal niet in de buurt van hun holen, deels omdat uitwerpselen besmettelijke parasieteneitjes kunnen bevatten.

Als een wolf hier niet toe in staat is omdat hij bijvoorbeeld ziek is, of kreupel, zal hij zich ontlasten in het hol. Dit zal dan binnen twee dagen moeten worden opgeruimd omdat de eitjes van de meeste parasieten binnen deze periode uitkomen waardoor er besmettelijke larven verspreid worden.

De enige manier die wolven hebben om de boel op te ruimen is: het opeten. De honden die vandaag de dag poep eten zouden dit wolfachtige instinct dus nog steeds bij zich dragen. Volgens de onderzoekers is dit voorlopig een logische verklaring voor coprofagie, met de kanttekening dat we niet kunnen uitsluiten dat er nog andere factoren in het spel zijn.

Benjamin L. Hart, Lynette A. Hart, Abigail P. Thigpen, Alisha Tran and Melissa J. Bain (2018). The paradox of canine conspecific coprophagy. Veterinary Medicine and Science.

Deel bericht

Bekijk ook