Drinkende hond

Veel bacteriën in waterbak hond

Bij een Amerikaans onderzoek uit 2011 kwam de waterbak van de hond op de vierde plek van een lijst van de meest onhygiënische dingen in huis, na het keukendoekje, de gootsteen en de tandpastahouder. Uit een nieuw onderzoeksrapport blijkt nu dat de meeste bacteriën zich in plastic waterbakken ophopen. De onderzoekers waren met name geïnteresseerd in de bacteriële opbouw die optreedt in waterbakken en welke interactie deze aangaat met het materiaal. Er werden bakken getest van kunststof, keramiek en roestvrijstaal.

Dat er in de plastic bakken de meeste bacteriën zaten, had waarschijnlijk te maken met het feit dat zelfs regelmatig wassen niet kan voorkomen dat de bacteriën zich vermenigvuldigen in minuscule krassen en inkepingen. Het opschuren van de bakken heeft niet veel zin omdat er door dit proces juist nog meer bekraste en oneffen oppervlakken ontstaan die als schuilplaats kunnen dienen. Roestvrijstalen bakken lijken de beste keuze, al blijft het belangrijk deze regelmatig goed af te wassen met een antibacterieel schoonmaakmiddel.

Bron: Wright, C., & Carroll, A. (2018). Microbiological Assessment of Canine Drinking Water and the Impact of Bowl Construction Material. Gepresenteerd op de 69e jaarlijkse vergadering van de Europese Federatie van Dierwetenschappen, Kroatië.

Deel bericht

Share on facebook
Share on print
Share on email
Bekijk ook

De winkels zijn dicht, wat nu?

Neem een voordelig abonnement!

De lenteactie! Neem nu een 2-jarig abonnement en betaal €68,95,- in plaats van €112,-!

Een magazine vol prachtige hondenrassen, inspirerende artikelen, tips en meer.