Puppy wit

Pup vertrouwt op menselijke signalen

Puppies van slechts twee maanden oud letten niet alleen heel goed op de sociale signalen van hun moeder maar ook op die van mensen. Dit is gebleken uit een recente studie, uitgevoerd door Claudia Fugazza en haar collega’s aan de Eötvös Loránd Universiteit in Boedapest. Om de relatie tussen mens en hond op dit gebied te onderzoeken, introduceerden zij 48 pups aan een tweetal onbekende voorwerpen: een tafelventilator met kleurrijke linten eraan vastgebonden of een plastic bak die vreemde geluiden maakte door middel van een verborgen luidspreker.

Om te bepalen hoe zij hierop moesten reageren, keken de pups naar het gedrag van hun moeder of naar dat van een persoon die in de buurt stond. De pups waarvan de moeder zich ontspannen gedroeg in de nabijheid van de mysterieuze voorwerpen waren eerder geneigd de objecten zelf te benaderen. Deze toename in zelfvertrouwen zag men ook terug bij de pups die naar een persoon keken die positief op de objecten reageerde. Zelfs na een vertraging van een uur tussen het kijken naar de reacties van een mens en de mogelijkheid om het voorwerp te benaderen, bleken de pups nog moedig genoeg om zelf op ontdekkingstocht te gaan.

Volgens de onderzoekers duiden deze resultaten erop dat er sprake is van een natuurlijke vertrouwensband tussen de twee soorten.

Bron: Fugazza, C., Moesta, A., Pogány, A.,Miklósi, A. (2018). Presence and lasting effect of social referencing in dog puppies. Animal Behaviour.

Deel bericht

Share on facebook
Share on print
Share on email
Bekijk ook

De winkels zijn dicht, wat nu?

Neem een voordelig abonnement!

De lenteactie! Neem nu een 2-jarig abonnement en betaal €68,95,- in plaats van €112,-!

Een magazine vol prachtige hondenrassen, inspirerende artikelen, tips en meer.