hond voor raam

Mag je je hond aaien voor je van huis gaat?

Hoewel er nog vaak wordt beweerd dat je je hond geen aandacht moet geven voor je de deur uit gaat, blijkt uit een nieuwe studie dat het wellicht geen kwaad kan hem even te aaien voor hij een poosje alleen moet blijven. Omdat het hier gaat om een pilotstudie (verkennend onderzoek) deden er slechts tien honden mee. Het onderzoek vond plaats op een neutrale locatie en de honden waren aangelijnd. Zij werden vervolgens blootgesteld aan twee situaties: één waarin de eigenaar de hond een minuutje aaide voor hij wegging en een situatie waarin de eigenaar de hond een minuut negeerde voor hij vertrok. In beide situaties bleef de hond achter bij de één van de onderzoekers en bleef de eigenaar drie minuten weg.

Op basis van het gedrag en het cortisolniveau in het speeksel bleken de honden niet erg gestrest te raken door de tijdelijke afwezigheid van de eigenaar. De honden die eerst waren aangehaald, waren over het algemeen echter wel kalmer en hadden een lagere hartslag. De onderzoekers concludeerden: ‘Deze pilotstudie suggereert dat het aaien van een hond voordat hij voor korte tijd gescheiden wordt van zijn eigenaar een positief effect kan hebben, waardoor hij rustiger is tijdens de afwezigheid zelf. Er is echter veel meer onderzoek nodig om de effectiviteit ervan uitgebreider te analyseren, vooral bij honden die lijden aan verlatingsangst.’

Bron: Mariti, C., Carlone, B., Protti, M., Diverio, S., & Gazzano, A. (2018). Effects of petting before a brief separation from the owner on dog behavior and physiology: A pilot study. Journal of Veterinary Behavior.

Deel bericht

Share on facebook
Share on print
Share on email
Bekijk ook