Running,Dog,On,Grass

Komt jouw hond je redden?

Veel mensen zijn ervan overtuigd dat hun honden zullen optreden als redders in nood als er gevaar dreigt.

Zij zijn van mening dat de hond zijn mens altijd zal proberen te helpen, redden of beschermen. Net zoals Lassie deed voor Timmy. Maar doen honden dit ook echt? Een onderzoeksteam van de Canine Behaviour Research Group van de Universiteit van Buenos Aires in Argentinië besloot om dit eens experimenteel te testen.

Bij de basisopstelling voor deze studie werd een apparaat gebruikt dat eruitzag als een houten telefooncel met een deur De hond kon hier een poot of snuit doorheen steken om de deur te openen bestaande uit een doorzichtig plexiglaspaneel. Dit paneel liep van boven naar beneden, over de breedte van de cabine. De deur kan worden gesloten en op zijn plaats worden gehouden door een ronde steen van ongeveer anderhalve kilo. Er was een kleine opening op de plaats waar de deur sloot. De hond kon hier een poot of snuit doorheen steken om de deur te openen. In de eerste testconditie werd de eigenaar van de hond in de cabine geplaatst en moest hij zich op een gestreste manier gedragen (bijvoorbeeld door te schreeuwen, door net te doen alsof hij huilde, door te slaan op de wanden van de cabine, enzovoort).

Een tweede groep honden kreeg te zien dat hun eigenaar rustig in de cabine zat te lezen (de kalme conditie). Elke hond werd getest in slechts één conditie, maar deze conditie werd wel drie keer herhaald. De belangrijkste resultaten toonden aan dat 65% van de honden in de eerste conditie de deur voor hun eigenaar probeerde te openen. In de ‘kalme conditie’ was dat slechts 18%. Bovendien werd uit de metingen van de stressniveaus van de honden duidelijk dat zij werkelijk reageerden op de emotionele nood van hun eigenaren. Hun hartslag was in de eerste conditie namelijk aanzienlijk hoger. Deze verhoogde opwinding kan de hond er volgens de onderzoekers toe aanzetten zijn eigenaar te hulp te schieten.

Bron: Carballo, F., Dzik, V., Freidin, E., Damián, J. P., Casanave, E. B. & Bentosela, M. (2020) Do dogs rescue their owners from a stressful situation? A behavioral and physiological assessment. Animal Cognition 

Deel bericht

Bekijk ook