Hond met bril

Intelligentie van de hond vergelijkbaar met andere soorten

Er wordt vaak gedacht dat honden over een uitzonderlijke intelligentie beschikken die ver uitstijgt boven het intelligentieniveau van andere soorten. Enkele wetenschappers van de Universiteit van Exeter en de Canterbury Christ Church University hebben onlangs getracht de enorme hoeveelheid onderzoek en kennis over de cognitie van de hond te ordenen en in een bredere context te plaatsen om te bepalen of de intelligentie van de hond echt zo uniek is. Zo beoordeelden zij de resultaten van verschillende onderzoeken waarin de hersencapaciteit van honden vergeleken werd met die van andere gedomesticeerde dieren, sociale jagers en carnivoren (waaronder beren, leeuwen en wolven).

Daarnaast onderzochten zij meer dan 300 publicaties met betrekking tot de intelligentie van honden en andere soorten. Zij richtten zich hierbij met name op zelfbewustzijn, ruimtelijk inzicht, sensorische verwerking en sociale en fysieke cognitie. Uit de analyses kwam naar voren dat de cognitieve vaardigheden van honden vergelijkbaar waren met die van verschillende andere soorten. Volgens de wetenschappers betekent dit dat honden niet per definitie over een buitengewone intelligentie beschikken. Zij benadrukken dat dit niet iets negatiefs hoeft te zijn: ‘Honden zijn er niet bij gebaat dat we te veel van hen verwachten. Honden zijn honden en we moeten rekening houden met hun behoeften en werkelijke vaardigheden als we beslissingen nemen over hoe we met ze om moeten gaan.’

Bronnen: www.scientias.nl Lea, S.E.G., & Osthaus, B. (2018). In what sense are dogs special? Canine cognition in comparative context. Learning & Behavior.

Deel bericht

Share on facebook
Share on print
Share on email
Bekijk ook

De winkels zijn dicht, wat nu?

Neem een voordelig abonnement!

De lenteactie! Neem nu een 2-jarig abonnement en betaal €68,95,- in plaats van €112,-!

Een magazine vol prachtige hondenrassen, inspirerende artikelen, tips en meer.