Happy,And,Active,Purebred,Welsh,Corgi,Dog,Outdoors,In,The

Honden luisteren naar alles wat we zeggen

Honden letten veel beter op wat we zeggen dan we dachten. Ook als het gaat om woorden die ogenschijnlijk geen betekenis voor ze hebben.

Holly Root-Gutteridge, psycholoog aan de Universiteit van Sussex in het Verenigd Koninkrijk, liet zeventig honden van verschillende rassen luisteren naar geluidsopnames van mensen die zes Engelse woorden uitspraken. Dit waren mannen en vrouwen van verschillende leeftijden en met verschillende accenten. De honden hadden deze stemmen nooit eerder gehoord en de woorden verschilden alleen in klinkers van elkaar, zoals ‘had’, ‘hid’ en ‘who’d’.

De honden bewogen hun oren naar voren of liepen richting de spreker wanneer ze een nieuw woord hoorden dat een iets ander klinkergeluid had. Volgens de onderzoekers geeft dit aan dat ze zich bewust waren van het verschil. In een video van het experiment is bijvoorbeeld te zien dat de Border collie Max zich snel omdraait en aandachtig luistert wanneer hij een vrouw voor het eerst ‘had’ hoort zeggen. Maar als andere vrouwen met verschillende accenten het woord herhalen, verliest hij interesse, wat aangeeft dat hij weet dat ze allemaal hetzelfde woord zeggen.

Zodra een spreker een nieuw woord zegt, zoals ‘wie’, veert Max weer op. Zijn aandacht neemt echter weer af wanneer een nieuwe stem terugkeert naar ‘had’. Samen suggereren deze reacties dat honden woorden herkennen ongeacht de spreker en dat ze hiervoor geen training nodig hebben. ‘Het is geweldig dat er nu onderzoek wordt gedaan naar de reacties van honden op woorden die geen commando’s of opdrachten zijn’, zegt Alexandra Horowitz, hondengedragsonderzoeker aan het Barnard College in New York City. Ze merkt hierbij echter op dat de wetenschappers niet kunnen aantonen dat de honden ‘begrepen’ wat de woorden betekenden. Maar het werk laat wel duidelijk zien dat ‘honden naar ons luisteren’, zelfs wanneer onze woorden niet over hen gaan of op hen gericht zijn.

Bron: ScienceMag.org

5/5 - (1 stemmen)

Deel bericht

Bekijk ook